Läsarnas röster: Vem ska bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare?


FN:s generalsekreterare António Guterres mandat löper ut 2026. Nu är det äntligen dags för en kvinnlig FN-chef, menar många. Vi frågade våra läsare – Vilken kvinna tycker du borde leda FN i framtiden? Här är resultatet.

FN har sedan det bildades för 80 år sedan enbart haft manliga chefer. António Guterres valdes 2021 om för en andra mandatperiod som går ut 2026. Många anser att nästa generalsekreterare ska vara en kvinna. Tidningen PassBlue som bevakar FN, har listat tolv möjliga kandidater som valdes ut via samtal med diplomater, civilsamhället och FN-personal och genom en läsarundersökning. Vi gjorde en egen omröstning med de fyra toppkandidaterna på listan. Det kom också in egna förslag där Margot Wallström var en populär kandidat och så fanns en önskan om att det bör vara någon från civilsamhället och inte en politiker. Här är resultatet:

Michelle Bachelet 47% (23,9% hos PassBlue)

Tvåfaldig president i Chile, tidigare högkommissarie i FN för mänskliga rättigheter, och tidigare chef för UN Women. Som chef för UN Women 2010–2013 arbetade Bachelet bland annat med frågan om våld mot kvinnor i konfliktområden. Under åren 2018-2022 var hon FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Hon valde dock att inte söka omval, utan förklarade att hon vill tillbringa mer tid med sin familj. Frågan är om om kan slita sig från familjen – om FN återigen kallar.

Amina Mohammed 31% (8,3% hos PassBlue)

FN:s biträdande generalsekreterare och tidigare miljöminister i Nigeria. Amina Mohammed är utöver sin post som biträdande generalsekreterare för FN, även ordförande för FN:s grupp för hållbar utveckling, som övervakar genomförandet av deras 17 mål. Hon var även rådgivare till Ban Ki-moon under hans tid som generalsekreterare. 

Mia Mottley 18% (19,8% hos PassBlue)

Premiärminister i Barbados. Mottleys arbete i att reformera internationella finansinstitut kopplat till klimataktivism har väckt global uppmärksamhet, och även sammanfattats i hennes Bridgetown initiativ 2022. Detta har gjort henne till en potentiell kandidat under de senaste åren. Hon är den första kvinnan på sin post och har varit premiärminister i Barbados sedan 2018. 

María Fernanda Espinosa Garcés 4% (11,8% hos PassBlue)

Tidigare ordförande i FN:s generalförsamling, Maria Fernanda Espinoza var den fjärde kvinnan att inneha en ordförandepost för generalförsamlingen, vilket var under 2018-2019. Hon har även varit Ecuadors utrikesminister två gånger, försvarsminister och samordnande minister för natur-och kulturarv. Hon är chef för Global Women Leaders Voices och är den första kvinnan att bli Ecuadors ständiga representant vid FN.

Emelie Molin

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.