Ukraina: Ryssland attackerade bokförlag


Ttryckeriet Factor Druk i Kharkiv. Foto via Natalia Matolinets.

I de ryska attackerna mot staden Kharkiv träffades landets viktigaste boktryckeri och förlag av en missil. Sju personer har dödats och tusentals böcker har brunnit upp. Nu delar ukrainska läsare bilder på böcker som givits ut av förlaget som ett sätt att manifestera kulturens betydelse.

Factor Druk är ett av Ukrainas största tryckerier och med 450 miljoner böcker och tidningar tryckta varje år. Här trycks merparten av alla böcker i Ukraina. I samma grupp ingår Vivat som är ett av Ukrainas största bokförlag som årligen säljer en miljon böcker. 

På morgonen den 23 maj attackerades tryckeriet av ryska missiler. En träffade direkt, två träffade nära fabriksbyggnaderna. Vid tidpunkten för attacken befann sig enligt ukrainska medier 50 arbetare på platsen. 7 personer dödades, medan 17 skadades så här långt skadats.

Nu har läsare runt om i Ukriana – som ett stöd – lagt upp bilder av de böcker man har som trycksav Factor Druk.  Läsarna startade också en enorm våg av stöd och beställde Vivat-böcker.

En av dem som ger ut sina böcker på Vivat är fantasyförfattaren Natalia Matolinets, som deltog i festivalen UkraineVision 2024 i Stockholm och som vi skrev om här.

Från Natalia Molinets Twitter-konto

– Mina förläggare arbetar i Kharkiv och min nya bok är i tryck där just nu.  Detta är den dagliga verkligheten för hur nya böcker föds i Ukraina: trots dagliga granatattacker, brist på elektricitet och ständigt hot mot människors liv växer de fram, säger Natalia Matolinets till Global Bar Magazine. 

Samtidigt är hon glad över den stora solidaritet som läsare runt om i Ukraina visar:

– Trots svåra tider växer bokbranschen i Ukraina. Allt fler läsare vill upptäcka vår litteratur. Men många författare står vid frontlinjen och kämpar, i synnerhet för att de nya böckerna ska komma ut i världen, är förlusten av tryckeriet ännu en attack mot den ukrainska kulturen och dess yttringar, fortsätter hon.

David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.