Nigeria: Minst 160 bybor kidnappade i attack


Protestskylt mot Boko Haram i Nigeria. Foto: Shutterstock
Protestskylt mot Boko Haram i Nigeria. Foto: Shutterstock

Minst tio personer har dödats och minst 160 andra bybor har kidnappats från byn Kuchi som ligger i Nigerias centrala delstat Niger.

Ett stort antal beväpnade män, som misstänks komma från Nigerias militanta islamistgrupp Boko Haram, invaderade byn Kuchi den 24:e maj. De kidnappade var mestadels kvinnor och barn, medan de dödade inkluderade lokala jägare som tillhandahöll säkerhet för området.

Boko Haram har bedrivit uppror sedan 2009 och våldet i Nigeria drabbar inte minst landets kristna befolkning, något vi tidigare rapporterat om här.

Amnesty International NIgeria skriver på sociala medier att de är djupt oroade över att över 160 personer har förts bort av beväpnade män i byn Kuchi i Munya kommun i delstaten Niger. De beväpnade männens invasion av byn är ännu ett tecken på de nigerianska myndigheternas totala misslyckande med att skydda liv, skriver människorättsorganisationen.

Enligt Amnesty International har ”beväpnade män, lokalt kända som banditer, ofta utfört attacker och bortföranden mot landsbygdssamhällen och resenärer i Plateau, Niger, Katsina, Zamfara (alla är delstater i Nigeria, vår anm.) och många områden i delstaten Sokoto. Allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive tortyr, påtvingade försvinnanden och utomrättsliga avrättningar, fortsätter att begås utan straffrihet.”

Amnesty International lägger till: ”Sedan 2021 har beväpnade män konsekvent attackerat byn Kuchi och våldtagit kvinnor och flickor i deras hem”.

Men allt är inte nattsvart. Den nigerianska militären fritog 209 barn, 135 kvinnor och sex män från Boko Haram tisdagen den 21 maj. Många av gisslan hade hållits fångna av terroristerna i flera år.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.