Sjukvårdssystemet i Gaza har rasat samman som en följd av kriget. Förutom de många dödsfallen orsakade av bombningar dör många av sjukdomar som hade kunnat förebyggas. Det framgår av en ny rapport från Läkare Utan Gränser (MSF).
I rapporten ”Gaza´s Silent Killings” från Läkare Utan Gränser beskrivs hur många sjukhus i Gaza har förstörts av israeliska attacker. Bristen på medicinsk utrustning är skriande. Gravida kvinnor som lider av komplikationer och personer med kroniska sjukdomar får inte vård eftersom sjukhusen är överfulla av traumapatienter.
– Det vi ser i Gaza saknar motstycke, säger Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare Utan Gränser i Sverige. Attacker på hjälparbetare, konstant bombande och blockering av humanitär hjälp. Resultatet är ett kollapsat sjukvårdssystem där människor dör helt i onödan.
Samtidigt är befolkningen i Gaza hårt pressad av över ett halvårs krig präglat av konstanta flygbombningar. Levnadsförhållandena är extremt svåra och i kombination med det sönderfallande sjukvårdssystemet ökar risken för att sjukdomar bryter ut, att människorna inte får i sig tillräckligt med näring och psykiska trauman.
Bristen på rent vatten att dricka och tvätta sig med är stor. Hepatit A, infektioner i övre luftvägarna och diarrésjukdomar bland barn under fem år ökar lavinartat. Även akut undernäring bland barn under fem år förekommer vilket det inte har gjort tidigare.
Den psykiska ohälsan sprider sig också i snabb takt. Det handlar om ångest, depression och stress. Människor med allvarliga psykiska sjukdomar som bipolär sjukdom eller schizofreni (vilket uppskattningsvis fem procent av befolkningen lider av) får sällan behandling, eftersom det enda specialiserade psykiatriska sjukhuset i Gazaremsan – i Gaza City – stängde den 6 november 2023 på grund av kriget.
1,7 miljoner människor har blivit tvångsfördrivna till Rafah, eftersom de riskerar flygbombningar. Nu lider folk för första gången av akut undernäring. Från januari till mars 2024 var det 216 fall av måttlig och svår akut undernäring enbart på två vårdcentraler, enligt rapporten.
Enligt Gazas hälsodepartement har 34 535 palestinier dödats och 77 704 skadats i israeliska attacker sedan sjunde oktober 2023. Läkare Utan Gränser uppger i rapporten att uppskattningsvis 8 000 människor fortfarande är instängda under rasmassor. De allra flesta av offren är kvinnor och barn i en enklav där nästan 50 procent av befolkningen är barn.
”Den kvävande belägringen som införts av israeliska myndigheter har fortsatt att begränsa humanitärt tillträde, kommersiella varor och bränsle till generatorer, samtidigt som befolkningen i Gaza har hamnat på gränsen till svält”, skriver Läkare Utan Gränser i rapporten.
Israels försvarsministers Yoav Gallants uttalande i samband med att belägringen infördes: ”det kommer inte att finnas någon elektricitet, ingen mat, inget bränsle, allt är stängt.” ingår som en del av Internationella brottmålsdomstolens prövning av huruvida Israels agerande under kriget har utgjort folkmord.
Den lilla landkilen Rafah är bara 64 kvadratkilometer stor. Före kriget bodde 275 000 människor där, nu befinner sig över en miljon människor på samma område. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har nu aviserat att man tänker genomföra den planerade markoffensiven i Rafah. Det nuvarande läget kan leda till tiotusentals dödsfall på grund av svält och försämrad sjukvård det närmaste halvåret. Följderna av en israelisk markoffensiv kan bli än värre.
Läkare Utan Gränser uppmanar återigen till eldupphör för att möjliggöra mer humanitär hjälp och återuppbygga sjukvårdssystemet. Humanitärt bistånd, som livsviktig medicinsk utrustning, måste tillåtas komma in i Gaza, skriver organisationen. Den akuta undernäringen måste stoppas omedelbart. Sjukvårdsinrättningar måste skyddas och respekteras av alla parter i konflikten. Och sjukvårdsevakueringar utanför Gaza måste återupptas.
Tomas Nordberg
Läs också
Uppläsning av artikel
|