Din globala klimatvecka 30/5-5/6


Illustration: Lisa Jansson

Stockholm+50, Järvavecken, klimatkonst, afrobeats och massor med möten och seminarier. Vi står inför en fullmatad vecka där alla vill synas och påverka. Vilka kommer att lyckas? Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss gärna om sådant som händer framöver. Maila oss på info@globalbar.se

Det är ingen tvekan om att den stora FN-konferensen Stockholm+50 kommer att sätta sin prägel på vecken med USA:s klimatsändebud John Kerry och FN-chefen António Guterres bland dignitärerna. Bästa sättet att ta sig fram: Cykel eller tunnelbana/pendeltåg.

Några dagar före Stockholm +50 hålls även G20-ländernas miljömöte  i Saltsjöbaden (30-31 maj) och slutligen – den 5/6 – är det dags för världsmiljödagen med fullt av program i Stockholms innerstad.

Stockholm+50

Hvudprogrammet äger rum 2-3 juni 2022 på Älvsjömässan i Stockholm där Sverige står som värd tillsammans med Kenya. Ambitionen med Stockholm+50 är enligt regeringen att högtidlighålla 50-årsjubiléet och att "öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen, fler jobb och en miljö i balans för alla, där ingen lämnas utanför". Mötet äger rum fem decennier efter det att FN-konferensen i Stockholm 1972 gjorde kopplingen mellan miljö och fattigdom tydlig.

Hela programmet hittar du här

Och här kan du läsa mer om vad konferensen egentligen syftar till

Och vill du veta mer om vilka kopplingar det finns mellan Ziggy Stardust och Stockholmskonferensen så kan du läsa vår artikel här

Naturen får rättigheter –  också i Indien

Frågan om naturens rättigheter kommer säkert att diskuteras mycket under Stockholm+50 och de sidoevent som äger rum. Nu har även en domstol i den indiska delstaten Tamil Nadu slagit fast att även den indiska naturen har rättigheter. Detta sker samtidigt som allt fler nya kolgruvor planeras i Indien. Läs mer här.

Järvaveckan är tillbaka

Efter en pandemipaus är Järvaveckan nu tillbaka på Spånga IP i Stockholm. Veckan pågår 1-5/6 och till de som medverkar hör Action Aid, Sida och Civil Rights Defenders.

Här hittar du hela programmet

Nigerianske stjärna Malek Berry spelar i Stockholm

Den 3/6 uppträder den nigerianske stjärnan Malek Berry på Fållan och för uppvärmningen står Mike Yanstar som medverkade i Global Podd avsnitt 100 där han bland annat förklarade skillanden mellan afrobeat och afrobeats (med ”s” alltså) Lyssna här.

Bakom evenemanget står Selam som nyligen också startat ett skivbolag i Etiopien.
Här finns biljetterna

Peoples Forum under Stockholm +50

Ett antal svenska och internationella organiserar ett särskilt Folkets Forum på ABF-huset i Stockholm under och parallellt med konferensen med start den 31/5. En av dem som medverkar 10.00 31/5 är Palmepristagaren Patricia Gualinga (från Ecuador) som vi intervjuade här.  Klockan 15.00 samma dag ordnar flera organisationer ett erfarenhetsutbyte med aktivister från det globala syd.

Den 1/6 12.00 blir det Aktivistskola – var med och stoppa AP-fondernas skadliga investeringar – som bland annat ordnas av Jordens vänner.

Hela programmet hittar du här

Konst på planetens tröskel

Den uppmärksammade klimatkonstinstallationen Tipping Point av Bigert & Bergström visas för första gången i Stockholm mellan den 1–19 juni. Den hyllade, fyra ton tunga och åtta meter höga, monumentala klimatkonstinstallationen av konstnärsduon Bigert & Bergström visas i Galärparken (vid Junibacken). Verket öppnar för allmänheten den 1 juni kl. 16:30 med invigningsceremoni kl. 17. Verket finns på plats 1–19 juni, öppnar kl 11, sista insläppet kl 15, varje dag. 

Läs mer här

Mer pengar till grön omställning

2/6 17.45-19.00 anordnar Sida och Värlsbanken ett gemensamt seminarium om hur vi ska öka finanseringen till den gröna omställningen. Medverkar gör bland annat Sidas generaldirektör Carin Jämtin och Collins Nzovu från regeringen i Zambia.

Läs mer här

Klimatfrukost och säkra matsystem

"Food Systems Transformation – how do we walk the talk?” är titeln på ett frukostmöte som arrangeras av Hungerprojektet.

När: 1/6 08.15 - 10.00.

Plats: Champagnebaren, Södra Teatern, Mosebacke Torg 1-3.

Anmäl dig här

FN-förbundet på kulturhuset

FN-förbundets seminarium inför Stockholm +50 Svenska FN-förbundet bjuder in till ett publikt och livesänt seminarium ”Stockholm +50, the Peoples’ Perspective” på Kulturhuset den 31 maj och 1 juni. Anmäl dig för att delta på plats eller följ evenemanget via livesändningen. 

Anmäl dig för att delta på plats eller följ evenemanget via livesändningen

Klimatet och företagens ansvar

"Safeguarding the Right to a Healthy Environment: Roles of defenders and business actors" är titeln på ett seminarium som organiseras av Swedwatch under Stockholm+50. Syftet är att tydliggöra vilket ansvar stater och företag har när det gäller att säkerställa rätten till en trygg, ren, hälsosam och hållbar miljö. Öppet för alla som är ackrediterade till högnivåmötet, samt för media. 

Plats: Älvsjömässan, 13:00-14.15 Eventet kommer vara på engelska. Läs mer här.

Annat som händer i veckan

31 maj. Tobaksfria dagen. World No Tobacco Day, anordnas av Världshälsoorganisationen WHO och infaller den 31 maj varje år. Dagen syftar till att uppmärksamma vikten av att förebygga tobaks- och nikotinbruk. För år 2022 är temat tobakens negativa påverkan på vår miljö. Läs en debattartikel vi tidigare publicerat här.

1 juni. Världsmjölksdagen. Ja det finns faktist en sån! År 2001 instiftade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation Världsmiljödagen för att uppmärksamma mjölkens betydelse som ett globalt livsmedel och för att hylla mejerisektorn.

3 juni. Världscykeldagen. Cykeln bidrar till renare luft och mindre trafikstockningar och gör utbildning, hälsovård och andra sociala tjänster mer tillgängliga för de mest utsatta befolkningsgrupperna. Och under Stockholm+50 är det nog ett av de få sättet att enkelt tas gi fram i stan.

3/6 16.30. Samtal om Burma. Samtal med Aye Chan Naing, grundare och chefredaktör för Democratic Voice of Burma (DVB) som blev en av de viktigaste oberoende medierna som rapporterade om situationen i den då slutna diktaturen. Sedan statskuppen 1 februari 2021 har medierna i Burma kommit under hårt tryck. Journalister har fängslats och dödats på grund av sitt arbete. Trots det fortsätter många burmesiska medier sin kritiska rapportering och de spelar en viktig roll i att omvärlden kan följa vad som händer i landet 

3 juni, kl. 16:30.
Plats Svenska Burmakommittén, Slottsbacken 8, 111 30 Stockholm

4 juni. Minnesdagen för protesterna på Himmelska fridens torg 1989. Dagarna efter protesterna och massakern på Himmelska fridens torg 1989 hölls flera minnesstunder runt om i världen för dem som dödades i demonstrationerna. Sedan dess har årliga minnesstunder hållits på platser utanför Kina, framför allt i Hongkong, Taiwan och USA. Läs vår artikel från förra året här.

4 juni, kl 14-15. När det gröna väger över - vilka positiva omvälvningar är i sikte? Evenemang av Global Challenges Foundation, Liljevalchs Konsthall, Djurgardsvagen 60, Stockholm.

Tipping points uppstår inte bara i oönskade sammanhang. Vändpunkter uppstår också i önskade sammanhang - till exempel när priset på vindkraft har sjunkit så mycket att det inte längre lönar sig att bygga fler kolkraftverk, eller när elbilar och vegetarisk mat konkurrerar med bensin och kött på viktiga marknader. Vilka är de positiva tipping points, var finns de och hur kan vi dra nytta av dem?

Evenemangslänk

5 juni. Världsmiljödagen. Detta blir den stora finalen på Klimatveckan. är FN:s viktigaste instrument för att uppmuntra till medvetenhet och åtgärder för att skydda miljön. Världsdagen, som hölls första gången 1974, är en plattform för att öka medvetenheten om miljöfrågor som havsföroreningar, överbefolkning, global uppvärmning, hållbar konsumtion och brott mot vilda djur och växter.

Läs mer om vad som händer här.

Kulturtips

The Sloth Lemur´s Song, av Alison Richard. Hon har forskat och samtalat om Madagaskar i nästan 50 år, och hennes bok beskrivs som "full av förundran och kriminalteknisk intelligens ... en kärlekssång till Madagaskars häpnadsväckande evolution".

Läs mer här

Redaktionen

https://globalbar.se/2022/05/%EF%BF%BCstar-varlden-ut-med-ytterligare-en-misslyckad-klimatkonferens/
https://globalbar.se/2022/01/palmepriset-starker-oss-i-kampen-for-amazonas/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.