Gaza: Israel attackerar Läkare Utan Gränser


Läkare utan gränsers hus med brännskadad fasad
Gaza. MSF:s byggnad med bränd fasad efter en israelisk attack. Foto: MSF.

Den 20 februari genomförde israeliska styrkor en militär operation i Al-Mawasi vid Gazas kust. En israelisk stridsvagn besköt ett hus där Läkare Utan Gränsers medarbetare och deras familjer bodde. Attacken ledde till sex skadade och dödandet av två familjemedlemmar till Läkare Utan Gränser. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Läkare Utan Gränser (MSF) fördömer i starkast möjliga ordalag dödandet av två familjemedlemmar till MSF:s personal under en israelisk offensiv mot Al-Mawasi, Khan Younis, Gaza. Sex andra personer skadades i attacken, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Det var sent på kvällen den 20 februari som israeliska styrkor genomförde en militär operation i Al-Mawasi, vid Gazas kust. En israelisk stridsvagn besköt ett hus där Läkare Utan Gränsers medarbetare och deras familjer bodde. Kulor avfyrades också mot Läkare Utan Gränsers tydligt markerade byggnad och träffade den främre porten, byggnadens exteriör och interiören på bottenvåningen.

Ambulansteamen försenades i mer än två timmar av beskjutningen i området men kunde senare ta sig till platsen och föra de skadade, varav vissa hade brännskador, till International Medical Corps fältsjukhus i Rafah.

– Vi är upprörda och djupt ledsna över dessa mord. Samma dag som USA valde att lägga in sitt veto mot en omedelbar vapenvila såg två döttrar sin mamma och svägerska dödas av en israelisk stridsvagnsgranat, säger Meinie Nicolai, Läkare Utan Gränsers verksamhetschef som för närvarande samordnar Läkare Utan Gränsers medicinska verksamhet i Gaza.

Vid tidpunkten för attacken var 64 personer skyddade i huset. Alla parter i kriget, inklusive israeliska styrkor, informeras regelbundet om var Läkare Utan Gränsers team befinner sig och har bekräftat deras närvaro på specifika platser. Inga evakueringsorder utfärdades av de israeliska styrkorna före attacken. Läkare Utan Gränser har sedan dess kontaktat israeliska myndigheter och söker ytterligare förklaringar, skriver organisationen vidare.

Samtidigt som detta sker ökar Sida de humanitära insatserna i Palestina. Totalt förmedlas ytterligare 23 miljoner kronor genom World Food Programme (WFP) 13 miljoner kronor och Unicef, 10 miljoner kronor.

Sida har dock fortfarande inte återupptagit stödet till flyktingorganisationen UNRWA.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.