Internationella domstolen: Israel måste förhindra folkmord


Domare Donoghue läser upp domstolens beslut.

Internationella domstolen beslutade den 26:e januari att Israel måste göra allt för få stopp på lidandet i Gaza och förhindra ett folkmord. Israel förkastar inte oväntat beslutet, medan rättighetsorganisationer hyllar det.

Texten uppdateras. Rubriken har ändrats 17.30 26/1

Här kan du läsa beslutet i dess helhet

Israel ska se till att deras militär inte begår folkmord i Gaza och att bevis för brottet folkmord inte förstörs. Inom en månad ska Israel lämna en rapport till domstolen. I beslutet slås fast att Gaza snart kan kollapsa totalt. Epidemier sprider sig som en löpeld och mängder av flyktingar kan fly till grannländerna. Isreal ska inom en månad återrapportera om vilka åtgärder man vidtagit för att undvika folkmord.

– Israel måste se till att deras militär inte bryter mot folkmordskonventionen i Gaza, sa rättens ordförande amerikanskan Joan Donoghue.

Internationella domstolen fastställde inledningsvis att Sydafrika har talerätt i sitt mål mot Israel och avvisade därmed Israels begäran om att avskriva målet, något en del kommentatorer trodde skulle ske.

I Sydafrika var förstås glädjen stor:

Domstolen var så gott som enig i sitt beslut. En domare, Julias Sebutinde från Uganda, röstade genomgående mot besluten. I några fall var det två domare mot besluten, vilket då ledde till röstsiffrorna 15-2. Den israeliske domaren Aharon Barak anslöt sig till Internationella domstolen (16-1) när det gäller punkterna att förhindra och bestraffa anstiftan till folkmord och att tillåta tillräckligt med humanitärt bistånd för att stoppa svåra umbäranden.

Sydafrika hävdar att Israels politiska lednings ambition är att förstöra Gazaremsan och hänvisar till flera uttalanden i sin 84 sidor långa anmälan, något som domstolen vid flera tillfällen lyfte fram i sitt beslut. Här finns flera paralleller till den hatkampanj som drevs av Radio Milles Collines i Rwanda och som ledde fram till folkmordet. Flera inlägg på X lyfter också fram kopplingen till det folkmord som rohingya-folket utsatts för:

Sally Abi-Kahli, regionchef för organisationen Oxfam i Mellanöstern, välkomnar beslutet:

– Oxfam välkomnar ICJ:s order och provisoriska åtgärder som ett avgörande steg mot att erkänna den israeliska statens pågående illdåd i Gaza och stoppa de blodsutgjutelser och ofattbara fasor som 2,3 miljoner palestinier redan har utstått. 

– Efter att den israeliska regeringen i över 100 dagar har urskillningslöst bombat och dödat över 25 000 människor, och utlöst en fruktansvärd massfördrivning av civila, använt svält som vapen samt systematiskt nekat människor adekvat hjälp, måste Israel nu omedelbart följa domstolens beslut.

– Alla stater – särskilt de som stödjer Israel med militära vapen trots den tydliga risken att de används för att begå krigsförbrytelser – måste likväl respektera domstolens beslut och inte vara medskyldiga till några handlingar som trotsar den.

– Palestinier ska inte behöva utstå en dag till av detta lidande. Vi uppmanar alla länder att göra allt som står i deras makt för att säkerställa en omedelbar vapenvila, för att ansvariga för kränkningar på båda sidor ställs till svars, och för att avsluta Israels decennier långa ockupation av palestinskt territorium.

Amnesty International kommenterar också beslutet:

– Den Internationella domstolens (ICJ) beslut att beordra provisoriska åtgärder som svar på Sydafrikas folkmordsmål mot Israel, är ett viktigt steg som kan bidra till att skydda det palestinska folket i den ockuperade Gazaremsan från ytterligare lidande och oreparerbar skada, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Israels nationella säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir skriver på X som svar på domen: ”Hague Shmague.”

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger – citerad av tidningen Haaretz – att ICJ:s beslut ”med rätta avvisade det upprörande kravet att förneka” Israel rätten till grundläggande självförsvar som det har rätt till som ett land. Enligt honom är ”själva påståendet att Israel begår folkmord på palestinier inte bara falskt, det är skandalöst, och domstolens vilja att diskutera det överhuvudtaget är ett tecken på skam som inte kommer att raderas på flera generationer.”

Netanyahu tillade att Israel kommer att fortsätta kriget till ”absolut seger”, tills all gisslan har återlämnats och Gaza inte längre är ett hot mot Israel.

EU splittrat

Inom EU är splittringen stor när det gäller synen på kriget med bland annat Tyskland som en stark bundsförvant till Israel. Frågan är vad som händer efter beslutet. I ett uttalande som citeras av Politico säger Finlands utrikesminister Elina Valtonen den 25 januari – alltså före domslutet – att tiden för Israels ”självförsvar är över”. Finland kritiserade den israeliska regeringen för att inte ha lyckats skydda civila i Gazaremsan och kräver ett omedelbart eldupphör.

Beslut från ICJ, FN:s högsta domstol, är bindande för alla anslutna länder som Israel, men domstolen saknar mandat att verkställa beslut. Men oavsett vad som händer nu så kommer beslutet utan tvekan att öka trycket på USA och andra allierade till Israel. Advokater i Sydafrika förbereder också stämningar mot USA för medverkan i folkmord. Länder som levererar vapen till Israel kan också komma att anklagas för medverkan till folkmord.

Human Rights Watch tidigare chef Kenneth Roth frågar sig hur USA nu kommer att agera:

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.