Kambodjansk människorättsförsvarare får Per Anger-priset


Sithar Chhim från Kambodja får årets Per Anger-pris.

Människorättsförsvararen Sithar Chhim från Kambodja får årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre arbetsvillkor för kambodjanska arbetare. Hon är ledare för en fackförening och sitter fängslad.

Enligt Sithar Chhim handlar arbetsrätten om mänskliga rättigheter. Arbetsgivare och lokala myndigheter har trakasserat henne i åratal och 2023 dömdes hon till två års fängelse för uppvigling. Amnesty International vill att domen ska upphävas.

– En kort period eller några år i fängelse är ett litet pris att betala. De kan sätta mig och andra ledare i fängelse, men de kan inte stänga in vår kämpaglöd. Om vi kämpar, kan vi vinna kampen och skydda tusentals eller till och med miljoner arbetstagares rättigheter i Kambodja, säger Sithar Chhim i ett pressmeddelande från Forum För levande historia..

Sithar Chhim, som är 36 år, är ordförande för fackföreningen LRSU (Labour Rights Supported Union) på ett av Kambodjas största hotell- och kasinokomplex, NagaWorld. Hon kämpar för de kambodjanska kvinnor som arbetar under outhärdliga förhållanden, vilket inkluderar sexuella trakasserier, och uppmuntrar dem att gå med i facket. 

Per Anger-priset är den svenska regeringens utmärkelse för mänskliga rättigheter och demokrati och delas ut i en ceremoni i Stockholm den 25 april. Det är Forum för levande historia som delar ut priset. 

Samtidigt som regeringen ger priset har man valt att avsluta biståndet till Sithar Chhim och andra som försvarar de mänskliga rättigheterna i landet.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.