Nirvanadagen: Så når du Nirvana i coronatider


Nirvana - snart är vi framme! Foto: Shutterstock.

Den 15:e februari firar världens buddhister Nirvanadagen. Men är det lättare eller svårare att nå Nirvana under pandemin? Följ de åtta stegen mot Nirvana i en särskilt corona-anpassad version. Men du – glöm inte munskyddet!

Som 80-åring lämnade Buddha enligt Twitter sin jordiska ande och uppnådde parinirvana, eller fullständig nirvana. För den som händelsevis undrar så är Nirvana inte en plats (eller ett band), utan ett mentalt tillstånd där varken begär, lidande, girighet, längtan eller lycka existerar. Ungefär som Clubhouse alltså.

Enligt buddhismen är livet ett enda lidande med sjukdom och död. Till och med kärlek leder till plåga och alltihop beror på begäret. Under det senaste året har vi alla jordens snart nio miljarder invånare varit mer eller mindre instängda. Våra begär efter skidåkning, flygresor, barhäng och konserter har utan överdrift varit rejält undertryckta så frågan är om vi inte tagit några – om än små – steg på vägen mot nirvana.

Den ädla åttafaldiga vägen är enligt  buddhismen den väg som leder till nirvana och den fjärde och sista ädla sanningen. Så här gör du för att ta dig dit på ett coronasäkert sätt:

  1. Rätt förståelse. Vi ska inte ha begär till något eller någon. Eftersom många knappt kommit utanför dörren, har det varit lätt att inte känna begär till vare sig människor eller saker. Och inte har det blivit fler barn heller.
  2. Rätt avsikt. Vi ska alltid försöka göra gott. Detta goda i människan kan eventuellt ha ökat under pandemin, i alla fall i början då vi hjälpt äldre att handla och applåderade sjukvårdspersonalen. Kommunala mellanchefer som smitit förbi i vaccinationskön kan dock fetglömma allt vad nirvana heter.
  3. Rätt tal. Vi ska inte ljuga och tala illa om någon. Lite svårare för många hobbyepidemiologer som talat illa om Tegnell & Co (ej släkt med artikelförfattaren), eller för den delen de som försökt censurera de forskare som önskat stänga ner all kvarvarande glädje på jorden. Det positiva är att skvallret och skitsnacket på jobbet försvunnit. Vi har ju inte varit där.
  4. Rätt handling. Vi ska inte döda, stjäla eller vara otrogna. Brotten har minskat rejält eftersom krogarna stängt redan vid åtta, och för Tindersnuskandet har 2020 varit allt annat än en höjdare.
  5. Rätt levebröd. Vi ska inte arbeta med något som skadar andra. Med tanke på hur många som blivit arbetslösa har detta knappast varit ett problem. Dessutom har ju sjukvårdspersonalen – äntligen börjat uppskattas efter förtjänst.
  6. Rätt ansträngning. Förhindra ogynnsamma sinnesinställningar. Den svenska konsensus-kulturen firade triumfer (åtminstone i våras) och allt vi gjorde var rätt. Några tatuerade till och med Tegnells bild på den egna kroppen i tron att det skulle föra dem närmare nirvana.
  7. Rätt medveten närvaro. Vi ska meditera mera och inte fastna i tankarna. Detta har verkligen varit en prövosten, eftersom vi tyckt så otroligt synd om oss själva. Vi har bemästrat det genom att äntligen använda våra nyrenoverande kök, lagat oändligt komplicerade rätter och bakat surdegsbröd till förbannelse.
  8. Rätt koncentration och meditation. Fokusera på den buddhistiska läran. Tack vare pandemin har du lärt dig meditera i timtal framför Zoomgudens flimrande bildskärm, alltmedan dina kollegor pratat strunt. Kom bara ihåg att ta på dig byxorna.
Hallå Tillväxtverket – när kommer pengarna?

Bodhisattva Tegnell

Fler tips hittar du här.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.