Per Anger-priset till mexikansk rättighetsförsvarare


Människorättsförsvararen och juristen Malú García Andrade får 2023 års Per Anger-pris. Foto: Cristopher Ordoñez

Per Anger-priset tilldelas den mexikanska människorättsförsvararen Malú García Andrade. Hon får priset för sitt arbete mot femicid, mord där kvinnor dödas just för att de är kvinnor.

Den mexikanska juristen och människorättsförsvararen Malú García Andrade tilldelas Per Anger-priset, den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset delas ut av Forum för levande historia.

Pristagaren har i över 20 år arbetat för kvinnors rättigheter med speciellt fokus på att skärpa lagstiftningen kring femicid – mord där kvinnor dödas just för att de är kvinnor, ett utbrett problem i Mexico.

År 2020 mördades 3723 kvinnor och flickor i landet, både av okända och kända förövare. Av dessa utreddes 940 som femicid.

– Straffriheten för förövarna är omfattande, trots ansträngningar att införa lagar för att skipa rättvisa. Och så länge förövarna fortsätter att skyddas av straffriheten, och den inte bekämpas, så kommer kvinnor inte kunna leva sina liv utan att utsättas för våld, säger Malú García Andrade till Forum för levande historia.

Malú García Andrades kamp grundar sig i en personlig tragedi då hennes lillasyster mördades 2001. Nu leder hon en organisation som stöttar andra familjer som drabbats av det dödliga våldet mot kvinnor.

– Familjerna behöver känna till sina rättigheter så att de kan kräva upprättelse, och staten måste ställa förövarna till svars för att få ett slut på den utbredda straffriheten. Först då kan flickor och kvinnor leva utan våld och rädsla, fortsätter Malú García Andrade.

Patriarkala strukturer och korruption är en del av vardagen i Mexiko och idag lever Malú García Andrade och hennes familj med skyddade identiteter och livvakter. De har blivit utsatta för dödshot, mord- och kidnappningsförsök. 

Juryn skriver i sin motivering att María Luisa García Andrade tilldelas priset för sitt enorma mod och skriver att hennes beslutsamhet inspirerar och ger hopp om förändring.

– Priset är en stor ära för mig. Jag förlitar mig på att priset bidrar till att förbättra min säkerhet som försvarare, säger Malú García Andrade.

Om Per Anger-priset

Per Anger var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest och var den som tog initiativet till att rädda människor undan förföljelse i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget. Priset i hans ära har delats ut sedan 2004. Här kan ni se tidigare års pristagare.

Läs mer om priset här

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.