Burma: Torterad journalist vägrar ge upp


Taunggyi, Burma, den tionde mars 2021: Säkerhetsstyrkor slår ner på demonstranter. Foto: Shutterstock
Taunggyi, Burma, den tionde mars 2021: Säkerhetsstyrkor slår ner på demonstranter. Foto: Shutterstock

Den burmesiske journalisten Ko Aung Kyaw arresterades av militärjuntan efter kuppen 2021 och torterades svårt:
– Jag trodde att jag skulle dö, säger han idag. 

Den 1 februari 2021 tog militären tog makten i Burma i en kupp. Folket reagerade med att först protestera, och när protesterna slogs ned, organisera sig i väpnade grupper. På senare tid har upprorsgrupperna fått större framgångar på slagfältet. Därför har militärjuntan nu infört allmän värnplikt i landet. 

Aye Chan Naing, chefredaktör för Democratic Voice of Burma (DVB), en av de största medieorganisationerna i Burma, och Ko Aung Kyaw, en journalist som har suttit i tortyrfängelse efter kuppen var nyligen på Sverigebesök.

Redan i tonåren skrev Ko Aung Kyaw artiklar som fördömde militären. Han greps 2010 och dömdes till tolv års fängelse för att ha spridit information som kunde skada militären. Han skickades till Insein-fängelset i Yangon, ökänt för grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Därifrån frisläpptes han 2012.

Andra gången arresterades Ko Aung Kyaw den 1 mars 2021, fyra veckor efter militärkuppen Då arbetade han som reporter för DVB. Gripandet, som genomfördes av ett hundratal soldater, sände Ko Aung Kyaw live på Facebook. Samma natt torterades han till den gräns att han trodde att han skulle dö.

– Soldaterna ville att jag skulle lämna ut namnen på sina källor. Jag vägrade och de, inklusive chefen för militärbasen, fortsatte tortyren, berättar Ko Aung Kyaw.

Även Aye Chan Naing greps 2021 och benådades efter 321 dagar i det ökända Insein-fängelset där han blev torterad många gånger.

Ko Aung Kyaw. Foto: Twitter.

Många rädda för tvångsmönstring

Den nya tvångsmönstringen i Burma för alla över 18 år sätter skräck i befolkningen. De som håller sig undan riskerar tre till fem års fängelse.

– Målet är inte att träna rekryterna utan att använda dem som kanonmat. De kommer att skickas ut före armén på slagfältet, säger Aye Chan Naing.

Stort nätverk av journalister

DVB startades 1992 och är det största nätverket av journalister från Burma. Stationen sänder via satellit-TV och online. TV-licensen som de fick av den förra regeringen och som avsåg digital överföring av ljud och bild återkallade militären direkt efter kuppen. 

Åtta av DVB:s journalister har gripits efter kuppen och en av dem är kvar i fängelse. Ko Aung Kyaw dömdes till två års fängelse enligt artikel 505/a i konstitutionen som används för de flesta aktivister.

Ko Aung Kyaw och Aye Chan Naing arbetar båda idag från Oslo. Ko Aung Kyaw leder arbetet för ett femtiotal journalister i Burma.

Ökat tryck på juntan

Den asiatiska samarbetsorganisationen ASEAN har nu börjat sätta hårdare tryck på juntan, enligt Aye Chan Naing. De har börjat bjuda in tjänstemän, istället för militärer från Burma till möten. Vad gäller ASEAN:s fempunktsprogram för fred så dock har ingen punkt uppfyllts. Det handlar bland annat om att stoppa våldet, dialog och humanitär hjälp från ASEAN.

Singapore har fryst vissa bankkonton som tillhör juntans ledare (riktade sanktioner). Vietnam har också reagerat negativt, eftersom turismen har avstannat i Burma vilket gör att de inte kan få utdelning på sina stora investeringar i landet
– Kina spelar en viktig roll för utvecklingen framöver Kina oroar sig för handelsvägarna och vill att Burma ska stabiliseras. Det gäller att övertyga Kina att göra affärer igen, fortsätter Aye Chan Naing. 

Thailändarna skulle också bli mycket oroliga om Burma skulle kollapsa eftersom många flyktingar skulle ta sig till Thailand:

– Det finns humanitära korridorer från Burma till Thailand men de fungerar inte. Röda Korset har läger och det finns andra flyktingläger i Thailand sedan mycket lång tid tillbaka. Men den burmesiska militären skrämmer människorna till den grad att de åker till olika städer i Thailand för att gömma sig, konstaterar Aye Chan Naing.

Undersökning om folkmord

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har inlett en förundersökning om personer som misstänks ha begått folkmord i Burma. Den burmesiska exilregeringen, National Unity Government (NUG), är för att ICC nu utreder brott. Ko Aung Kyaw har berättat för ICC om tortyren han har utsatts för.

Sedan militärkuppen i februari 2021 har ganska många burmesiska arméofficerare hoppat av och gått med i PDF (People´s Defence Force, Folkets försvarsstyrkor.) Vissa av dem är ingenjörer och nu ägnar sig avhopparna åt att tillverka vapen. Till exempel river de mobilmaster och använder metallrör för att göra vapen och drönare. De tar vapen från militära utposter, iinklusive svenska granatgevär av modellen Carl Gustaf.

Ryssland och Indien är huvudleverantörer av vapen till Burma. FN:s generalförsamling har krävt att alla FN:s medlemsstater ska sluta leverera vapen till Burma. Men det är inte en bindande resolution och FN:s säkerhetsråd hindras av vetorätten att utfärda en sådan trots att det skulle behövas. 

Frågan är vad som händer på längre sikt. Aye Chan Naing tror inte att förhandlingar kan leda till fred:

– Klyftan mellan de två sidorna är för stor. Uppmaningar till dialog kommer inte att accepteras. Burma har stängt alla dörrar sedan kuppen. Daw Aung San Suu Kyi sitter i fängelse och hennes parti National League for Democracy (NLD) är förbjudet. Om Daw Aung San Suu Kyi är emot så kommer folket inte gå med på förhandlingar.

Vad som händer med det svenska biståndet – som tidigare halverats – är oklart. Enligt regeringens regleringsbrev för Sida (2024) ”förlängs strategin för utvecklingssamarbetet med Myanmar 2018-2022 till att gälla t.o.m. den 28 februari 2024, eller till dess regeringen fattar beslut om ny strategi. Volymen för strategin ska år 2024 högst vara 200 miljoner kronor.

På en direkt fråga svarar Ko Aung Kyaw att han fortsätter att göra samma arbete nu som han gjorde innan han fängslades.

– Journalister behövs för att avslöja vad som händer, säger Ko Aung Kyaw.

Tomas Nordberg 

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.