Mongoliet: Extremväder dödar tusentals djur


Årets extremväder i Mongoliet drabbar 90 procent av befolkningen. Foto: Andrew Cullen/UNICEF.

I Mongoliet har årets extremt kalla väder och mycket snö, kallad ”dzud”, slagit hårt. 90 procent av landet lider av konsekvenserna och tusentals djur dör då de har för lite foder. Det som hänt är sannolikt en följd av klimatförändringarna.

En dzud är en katastrof där en förlängd torkaperiod på sommaren orsakar mycket snö och sträng kyla på vintern. Detta skapar minskad tillgång till foder/bete och leder till att många djur dör på vintern och våren. Året dzud är extra hård. 

Den har medfört att cirka 190 000 hushåll som lever för och med sin boskap i Mongoliet har för lite foder. Samtidigt har priserna på foder rusat i höjden, vilket gör människorna och deras boskap extra sårbara. Naturkatastrofen gör dessutom att temperaturen kan sjunka till 58 minusgrader. Därmed ökar också behovet av humanitär hjälp.

Till att börja med behövs stöd i februari och mars till läkemedel, radioapparater för distansundervisning, skydd av barn och för att öppna vägar som stängts av snöovädret. Enligt FN behövs motsvarande 5,2 miljoner kronor omgående för de mest kritiska behoven som att se till att barn kan börja gå i skolan igen. 

En dzud är en naturkatastrof

Dzuds innebär extrema vintrar med många minusgrader, tung snö och så frusen mark att djuren inte kan komma åt betet. Ofta är sommaren innan en dzud torr med lika lite bete så boskapen kan inte bygga upp de fettlager de behöver för vintern. 

Antalet dzuds och deras farlighet har ökat sedan 2015 på grund av klimatförändringar. Mongoliet har drabbats av dzuds fem av de senaste tio åren. Före 2015 brukade de inträffa vart tionde år i genomsnitt. Mellan 1999 och 2010 upplevde Mongoliet dock fyra ”dzuds” – vintrar som är så extrema att djuren inte kan överleva vilket ledde till att 21 miljoner djur dog. FN erkänner nu dzud som en naturkatastrof med långsamt förlopp.

Fruktansvärda konsekvenser

Över 258 000 människor, inklusive 100 000 barn, har drabbats av oframkomliga vägar på grund av snö, vilket hindrar barn från att få hälsovård, mat och utbildning. Herdefamiljer, som påverkas mest direkt av dzud, måste ofta lämna sina barn hos släktingar eller på internatskolor, vilket ökar risken att barnen råkar ut för något och orsakar psykologisk stress.

Situationen i siffror:

  • 90 procent av landets yta har drabbats.
  • 20 av 21 provinser har drabbats.
  • 100 000 barn har drabbats (51 000 flickor, 49 000 pojkar).

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.