Israel bombade Belgiens biståndskontor i Gaza


Den förstörda biståndsbyggnaden. Skärmdump från Twitter/X.

Israel har bombat och förstört den belgiska biståndsmyndigheten Enabels kontor i Gaza. Belgien har kallat upp Israels ambassadör till utrikesdepartementet för en protest.

Belgien kallade på fredagen upp den israeliska ambassadören för att fördöma bombningen av landets biståndskontor i Gaza, enligt det belgiska utrikesdepartementet.

Enligt chefen för den belgiska biståndsmyndigheten Enabel, som delat bilder på Twitter/X, förstördes landets biståndskontor i Gaza den 31 januari i en israelisk attack. Det ska inte ha funnits några anställda i byggnaden vid tidpunkten för bombningen.

Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib och minister för utvecklingssamarbete Caroline Gennez fördömer angreppet:

– Förstörelsen av civil infrastruktur är helt oacceptabel och överensstämmer inte med internationell lag, säger ministrarna i en kommentar.

Belgien är ett av de länder i EU som hårdast kritiserat Israels krigsföring i Gaza. Belgien har uppmanat till ett omedelbart eldupphör för att tillåta humanitärt bistånd till Gaza och i november höll Belgien och Spanien en mycket uppmärksammad presskonferens vid den egyptiska gränsen till Gaza som fördömdes av Israel. Belgien är också ett av de länder i EU som fortsätter att finansiera FN-organet UNRWA. Frågan är därför om attacken på biståndskontoret ska ses som en hämnd för Belgiens inställning till kriget.

Belgien kommer också att ta upp frågan om kompensation för skadad infrastruktur i projekt som finansieras av Europeiska unionen och dess medlemsländer med sina EU-partner, skriver nyhetsbyrån AFP.

Totalt har över 27 000 civila och mer än 150 biståndsarbetare dödats i Israels krigföring mot Gaza. Över hälften av Gaza samtliga byggnader har förstörts. I Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober dödades närmare 1 200 personer. 

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.