KD-topp reste med bosättare – nu vill han stoppa stödet till UNRWA


KD-ledamöter på studiebesök i Israel. Foto från YouTube.

KD-toppen Hans Eklind kräver att Sverige ska stoppa stödet till FN:s flyktingorgan UNRWA. Samtidigt har han själv deltagit på en studieresa med israeliska bosättare som köper mark på den ockuperade Västbanken.

Hans Eklind är Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, men han är också aktiv i frågor som berör Israel och Palestina. 2022 skrev han en motion om att Sverige bör avsluta stödet till UNRWA. Motionen avslutas med:

Sverige ska stödja det palestinska folket. Men UNRWA har inte tagit sitt ansvar för att bidra till stabilitet och säkerhet i regionen eller en tvåstatslösning. Sverige bör därför istället via EU arbeta för en reformering av FN:s bistånd till palestinska flyktingar med sikte på att överföra verksamhet och ansvar till flyktingkommissariatet, UNHCR. 

Nyligen avslöjade tidningen Arbetaren att Hans Eklind åkt på en studieresa finansierad av riksdagen och som arrangerades av den israeliska mark- och bosättarorganisationen Keren Kajemet som är en mycket stor markägare i Israel.

Enligt en rapport från organisationen Peace Now har Keren Kajemet använt pengar för att köpa mark på den ockuperade Västbanken.

Peace Now skriver:

“The purchase of land in the Occupied Territories leaves an indelible mark on KKL-JNF’s otherwise proud record. Apart from the fact that the area of purchases in question are occupied and disputed, land purchases for settlements harm the prospect of peace and a two-state solution, and thereby threatens the future of Israel as a democratic state and homeland of the Jewish people.”

Hittills (29/1 2024) har nio länder stoppat stödet till UNRWA efter israeliska anklagelser om att UNRWA-medarbetare medverkat i Hamas terror-angrepp den 7 oktober. Uppgifterna om händelsen ska enligt israelisk media ha varit kända sedan länge, men släpptes officiellt först samtidigt som ICJ presenterade sina slutsatser efter Sydafrikas stämning mot Israel i domstolen.

Sverige har ännu inte beslutat om stödet till UNRWA ska stoppas eller inte. I en skriftlig kommentar till Global Bar Magazine säger biståndsminister Johan Forssell att:

”Vi har under helgen tagit ett antal kontakter, inklusive med chefen för UNRWA och andra givare. Detta för att orientera oss om läget och framföra våra budskap.

Inga pengar har ännu betalats ut till UNRWA för 2024. 

Vi ser väldigt allvarligt på detta och kommer att återkomma.”

Gudrun Brunegård är Kristdemokraternas biståndspolitiske talesperson. Hon svarar så här på frågan om partiet står bakom uttalandet:

”Kristdemokraterna har i flera år drivit att UNRWA bör avvecklas och uppgifterna överföras till andra FN-organ, som UNHCR som hanterar andra flyktingsituationer. Vi står bakom regeringens beslut att frysa stödet och utreda att svenska biståndsmedel inte direkt eller indirekt stöder terrorism. Vi står också bakom de extra anslagen till humanitär hjälp till civilbefolkningen i Gaza, som regeringen tillsköt före jul.”

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.