Hälsa: Viktigt minska användningen av antibiotika


USA levererar covidvaccin till Kambodja 2021. Foto: Wikimedia Commons

Den pakistanska läkaren Sania Nishtar har utsetts till ny chef för den globala vaccinalliansen Gavi. Hon tar över rodret för en organisation som har ett överskott av pengar från covid-19, men som har svåra uppgifter framför sig. Att arbeta mot antibiotikaresistensen blir ett av hennes viktigaste områden.

Våra enorma utmaningar är bland annat hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ojämlik tillgång till vaccinering, framtida pandemier och att öka immuniseringen, säger hon till The Lancet.

Gavi behöver också, enligt en annan expert, se till att de vaccin som tas fram förebygger sjukdom och död hos vuxna reducerar behovet av antibiotika, på samma sätt som vaccinerna mot kikhosta och difteri har gjort för barn. 

Att öka den egna Insamlingen kommer att bli ett viktigt inslag i Sania Nishtars arbete. Men till att börja med måste hon bestämma hur Gavi ska investera de 2,7 miljarder dollar som finns kvar efter covid i outnyttjade bidrag från givare. 

Antoine de Bengy Puyvallée, doktorand i utvecklings- och miljöfrågor på Oslos universitet, säger: 

– Vad gör man när covid-19 inte längre är det stora problemet, det vill säga nu? Jag har aldrig hört talas om någon liknande historia på det globala hälsoområdet. En annan expert anser att Sania Nishtar behöver göra en utredning av hur Gavi svarade på covid-19

Organisationen har redan investerat en miljard dollar i en “African Vaccine Manufacturing Accelerator” som ska öka tillverkningen av vaccin. 

– Vad gäller vaccin så måste hon våga utmana multinationella läkemedelsföretag och prioritera låginkomstländerna, säger Rohit Malpani, folkhälsokonsult, till The Lancet. En annan expert anser att Sania Nishtar behöver göra en utredning av hur Gavi agerade under covid-19

Sverige ger 1,75 miljarder svenska kronor till Gavi för perioden 2021-2025.

Tomas Nordberg

Bakgrund

Antimikrobiell resistens (AMR) är ett globalt folkhälsoproblem. Bakteriell AMR var den direkta orsaken till uppskattningsvis 1,27 miljoner dödsfall i världen 2019 och bidrog till ungefärligen knappa fem miljoner dödsfall. Om inget görs riskerar tio miljoner människor att dö av infektioner orsakade av resistenta mikroorganismer år 2050.

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.