Årets svensk 2023: Krigskorrespondenterna


Kollage: Svenskar i Världen

Årets Svensk i Världen 2023 blir en hel yrkeskår: Krigskorrespondenterna. I det dramatiskt försämrade omvärldsläget får de ta emot priset för att ”genom sin gärning har tagit världen till Sverige”. ​

I 36 år har priset ”Årets Svensk i Världen” delats ut av organisationen Svenskar i Världen. Genom tiden har flera mäktiga personer blivit förärade med priset, bland andra popstjärnan Zara Larsson, fotbollsproffset Zlatan Ibrahimovic och fysikern Max Tegmark. Nytt för i år är att priset inte går till en specifik person utan till en hel yrkeskår, nämligen Sveriges krigskorrespondenter.

– Till skillnad från tidigare pristagare har årets vinnare snarare tagit världen till svenskarna. Som yrkesgrupp bidrar Sveriges krigskorrespondenter modigt med engagemang och insikter som hjälper oss att förstå verkligheten. I dessa tider går det inte att tillräckligt understryka hur viktigt det är med en balanserad och nyanserad nyhetsrapportering, säger Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin.

Två representanter från Sveriges krigskorrespondenter har valts ut för att ta emot priset den 9 november 2023. De är DN:s Paul Hansen och SVT:s Elin Jönsson.

– Det känns oerhört hedrande att få vara med och dela priset för Årets Svensk i Världen. Även om många av oss har erfarenhet att rapportera från konflikt- och krigsområden är det här ett krig som påverkar oss på ett helt nytt sätt, både oss journalister och samhället i stort, säger Elin Jönsson till organisationen Svenskar i Världen.

Så här lyder juryns motivering:

”Genom Rysslands invasion av Ukraina har vi ett fullskaligt krig i vårt närområde. Utöver att oskyldiga människor drabbas skoningslöst, påverkar kriget även vår vardag. Därutöver har antalet väpnade konflikter världen över ökat de senaste åren, med ett enormt mänskligt lidande som följd.  ​ 

Dessa krigs- och konfliktområden är krigskorrespondenternas arbetsplats. Genom sina journalistiska gärningar bidrar de modigt och engagerat med verklighetsskildringar och insikter som ligger till grund för en balanserad och nyanserad rapportering från många av världens mest instabila och farliga platser. Genom att synliggöra vad som sker medverkar de till att öka vår förståelse för verkligheten och väcka medmänsklighet för de drabbade.  ​ 

Mot bakgrund av det dramatiskt försämrade omvärldsläget har Svenskar i Världen i år valt att vidga kriterierna för Årets Svensk i Världen. Istället för att utse en person som genom sin gärning har satt Sverige på världskartan väljer vi att utse en pristagare som genom sin gärning har tagit världen till Sverige. ​ 

Svenskar i Världen utser därmed Sveriges krigskorrespondenter som yrkesgrupp till en värdig vinnare av Årets Svensk i Världen 2023.” 

Redaktionen

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.