Röda Korset: Drönare ska upptäcka landminor


Drönare med värmesensor. Foto Inspired/ICRC.

Röda Korset testar en ny teknik för att röja minor med hjälp av drönare. Den nya metoden är 2000 gånger mer effektiv än de som har använts tidigare.

Röda Korset har tagit fram en ny drönarteknik som använder värmekameror och artificiell intelligens i samarbete med Japans elektronikjätte NEC och Wasedauniversitetet i Tokyo. Tekniken används för att upptäcka landminor och oexploderade vapen och bomber. Och den är effektiv. Dagens minröjare klarar ungefär 50 kvadratmeter per dag. Det nya verktyget går igenom 100 000 kvadratmeter per dag.

Det finns över 100 miljoner landminor i världen som kommer från konflikter under de senaste femtio åren i över sextio länder. Enligt FN kostar en landmina mellan 3 och 75 dollar, medan kostnaden för att ta bort en landmina ligger på mellan 300 och 1 000 dollar.

Man brukar använda sig av experter på minor och assistanshundar för att detonera minor, vilket är ett oerhört farligt arbete. Dessutom riskerar fler människor att skadas av minor idag på grund av krigen i Ukraina och Etiopien. Målet med den nya teknologin är att göra det möjligt för fler fördrivna människor att återvända till sina hemorter efter att minorna röjts.

Tekniken är dessutom billig. Splash Drone 4-drönaren – den som används – kostar tillsammans med en värmesensor cirka 47 000 kronor. Drönaren är vattentät.

Den nya tekniken har utvecklats i Japan. Företaget NEC har även tagit fram artificiell intelligens (AI) utrustning som är självlärande. Detta kombineras med drönarna. AI:n i drönarna blir hela tiden bättre på att analysera bilder genom att lära sig om sin omgivning.

– Drönarna kan identifiera metallföremål, och kameran kan se skillnaden mellan en hink och en landmina vilket gör den träffsäker, säger Philippe Marc Stoll från Röda Korset till DevEx.

Drönaren har en infraröd kamera som tar tusentals bilder av minor och andra explosiva lämningar som matas in i AI-datorn. Det är en värmekamera som känner av små skillnader i temperatur mellan ett objekt och dess omgivning.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.