Debatt: Sverige måste kräva permanent eldupphör i Gaza


Kriget i Gaza. Foto: Shutterstock-

DEBATT. Våldet mot civila i Gaza har gått för långt. Nu måste Sveriges folkvalda och regeringen kräva att folkrätten upprätthålls och att ett permanent eld upphör blir verklighet. Det skriver företrädare för ActionAid, Individuell Människohjälp och Clowner utan Gränser.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

Drygt två månader har gått sedan Hamas och andra väpnade grupper utförde brutala attacker mot Israel. Attackerna, som utgjorde flagranta brott mot folkrätten, ledde till 1 200 människors död. Sedan dess har Israel svarat med all tänkbar kraft och situationen i Gaza har förvandlats till vad som närmast kan beskrivas som ett helvete på jorden. Enligt de senaste uppgifterna från det palestinska hälsoministeriet har över 18 205 palestinier, varav drygt 12 700 kvinnor och barn mist livet. Människor fördrivs från sina hem och lever i ständig skräck utan tillgång till mat, vatten, sjukvård eller skydd.

Regeringen skickar dubbla signaler

Trots att våldet i Gaza eskalerar för varje dag och allvarliga folkrättsbrott rapporteras löpande har den svenska regeringen, fram till den 12 december, inte på något sätt visat att man vill verka för en humanitär vapenvila. I stället har man betonat att Sverige ska vara en tydlig röst för en tvåstatslösning när kriget är slut. Att hävda detta utan att samtidigt ställa tydliga krav om att skydda civila, kräva att folkrätten efterlevs och adressera grundproblemen är både naivt och oansvarigt. Regeringen har också skickat dubbla signaler när man i ena stunden sagt att ”civila alltid måste skyddas” och samtidigt hävdat att ”Israels mål att utplåna Hamas är förståeligt och legitimt”. Denna hållning är varken försvarbar eller hållbar med tanke på hur situationen ser ut. Alla stater har rätt att försvara sig, men det är skillnad på att försvara sig och det våld vi ser utspelar sig i Gaza. För det kan väl inte vara så att våra regeringsföreträdare tycker att det övervåld som nu sker i Gaza och som hittills dödat tusentals barn är legitimt?

Situationen försvåras av indraget bistånd

Bara dagar efter våldsamheterna bröt ut beslutade Sveriges regering även att frysa det svenska utvecklingsbiståndet till Palestina med hänvisning till att man ”oreserverat fördömer terrororganisationen Hamas attacker mot Israel”. I samband med beslutet tilldelades biståndsmyndigheten Sida uppdraget att genomföra en översyn av allt bistånd till Palestina, en utredning som trots att den visar att inga medel har gått till Hamas, nu ska kompletteras på regeringens begäran. Detta kommer att försvåra den akuta situationen ännu mer och även det långsiktiga arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter, som regeringen framhäver som en av deras främsta prioriteringar i regionen. 

Låt omröstningen bli startskottet på en tydligare linje

Den 6 december utnyttjade FN:s generalsekreterare António Guterres FN-stadgans artikel 99 för att få FN:s säkerhetsråd att ta upp frågan om en humanitär vapenvila för att undvika en fullständig humanitär katastrof i Gaza. Detta om något sänder signaler om hur allvarligt läget är. Efter att USA lade in sitt veto gick förslaget inte igenom och resolutionen gick vidare till omröstning i FN:s generalförsamling där Sverige, som ett av 153 länder, röstade för en vapenvila. Detta är glädjande och skänker hopp om att vi nu kan ha sett startskottet på en tydligare, rakare och mer human linje från den svenska regeringen. Samtidigt skapar det ännu större frågetecken kring utrikesminister, Tobias Billströms, uttalande dagen innan då han tydligt tog avstånd från en vapenvila med hänvisning till att ”det skulle hindra Israel från att bekämpa Hamas”. 

Vår statsminister menar att Sverige har mycket lite inflytande över det som sker i kriget nu. Vi menar att det är fel. Nu om någonsin behöver den svenska regeringen visa att vi gör allt vi kan för att skydda civila och att vi tar krafttag för att verka för ett slut på kriget. Alla röster är viktiga, så även vår! Sverige har historiskt varit en av världens starkaste förespråkare av fred, mänskliga rättigheter och demokrati. Det är en roll som vi kan och bör fortsätta axla.

Vi vill att våra folkvalda ska:

  • Tydligt deklarera att våldet mot civila i Gaza har gått för långt och måste upphöra
  • Att Sveriges regering hörs i kraven om permanent eldupphör 
  • Ställer krav på att folkrätten upprätthålls ovillkorligt i kriget

Farhad Mazi Esfahani
Generalsekreterare Clowner utan Gränser

Jennifer Vidmo
Generalsekreterare ActionAid Sverige

Martin Nihlgård
Generalsekreterare Individuell Människohjälp

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.