Bli glad: Restaurangkedja skänker mat på julafton


Foto från Grekiska Grill & Bars hemsida.

I samarbete med organisationen A Demand for Action (ADFA) håller Grekiska Grill & Bars restauranger öppet under julafton och bjuder behövande på mat. 
– Det handlar om kärlek och omtanke – att få behövande att känna att det finns en medmänsklighet, säger Nuri Kino, grundare av A Demand for Action och 2023 utsedd till biståndsdebattens mäktigaste.

Allt började 1995 med en familjerestaurang i Södertälje. Idag är Grekiska grill och bar (tidigare Grekiska kolgrillen) en franchisekedja med ett 40-tal restauranger runt om i landet.

På julafton kommer 23 av Grekiskas krogar runt om i landet att hålla öppet och i samarbete med lokala organisationer och ett 60-tal volontärer kommer mat att delas ut till behövande – flyktingar från Ukraina och andra länder, hemlösa, fattigpensionärer och andra med behov.

– Idén var från början att hålla några av våra restauranger öppna på julafton. Ingen ska behöva sitta ensam eller gå hungrig den dagen. Vi pratade med hjälporganisationen ADFA, som har erfarenhet av större insatser internationellt. De i sin tur kontaktade lokala frivilligorganisationer här i Sverige, berättar VD:n Zeki Yalcin.

En av utdelningsplatserna är S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm. Där kommer ca 1 000 portioner/matkassar att delas ut till behövande.

­­– Vi är jättetacksamma för stödet till vårt julfirande för hemlösa, ensamma, asylsökande, flyktingar, fattiga pensionärer och barnfamiljer. Vilken otrolig julklapp, säger Hans Bratt Hernberg, präst och direktor för S:ta Clara kyrka i ett pressmeddelande.

ADFA delar ut mat till behövande i Beirut. Foto: ADFA

A Demand for Action har lång erfarenhet av hjälparbete och matutdelning i länder som Syrien och Libanon, men det här är första gången man gör något liknande i Sverige. Som så ofta när ADFA gör saker började det hela spontant – med en idé utifrån ett behov som organisationen såg fanns. Sedan dess har pusselbitarna fallit på plats, konstaterar Nuri Kino:

– Vi känner oss mycket glada och stolta över att få sprida julens egentliga budskap – även här i Sverige. Volontärer och krögare på alla orter är väl införstådda om att improvisera. Om en familj står och fryser och kanske inte har någonstans att äta maten så kommer de självklart få äta den där, alltså på krogarna, fortsätter Nuri Kino.

Redaktionen

Lyssna på

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.