Gaza: Säkerhetsrådet enas om resolution


FN:s säkerhetsråd. Foto: FN.

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution som uppmanar till omedelbart frisläppande av all gisslan som hålls av Hamas och till brådskande och utvidgade humanitära korridorer genom hela enklaven för att rädda och skydda civila liv.

FN:s säkerhetsråd godkände på onsdagen en resolution som uppmanar till ”brådskande och förlängda humanitära pauser och korridorer i hela Gazaremsan” efter fyra misslyckade försök att svara på kriget mellan Israel och Hamas. Omröstningen kom efter fyra misslyckade försök att enas.

Röstsiffrorna var 12-0. USA, Storbritannien och Ryssland avstod från att rösta.

I den slutliga versionen var språket justerat från ”krav” till en ”uppmaning” om humanitära pauser. Kravet på ett ”omedelbart och ovillkorligt frisläppande av all gisslan som hålls av Hamas och andra grupper” var också nedsjusterat.

Resolutionen nämner inte ett eldupphör. Den hänvisar inte heller till Hamas överraskningsattack mot Israel den 7 oktober. Inte heller nämns Israels luftangrepp och markoffensiv i det Hamasstyrda Gaza, som enligt Gazas hälsoministerium har dödat mer än 11 000 palestinier, två tredjedelar av dem kvinnor och barn.

Däremot uppmanar säkerhetsrådet till ”brådskande och förlängda humanitära pauser och korridorer” i Gaza under ”ett tillräckligt antal dagar” för att möjliggöra fullständigt, snabbt, säkert och obehindrat tillträde för FN-organ och FN-partner.

Rådet ”uppmanar till omedelbart och ovillkorligt frisläppande av all gisslan som hålls av Hamas och andra grupper, särskilt barn, samt säkerställer omedelbart humanitärt tillträde”, i enlighet med villkoren i resolutionen.

Rådet uppmanar, genom ytterligare bestämmelser i texten, alla parter att avstå från att beröva civilbefolkningen i Gaza grundläggande tjänster och bistånd som är nödvändiga för deras överlevnad, i enlighet med internationell humanitär rätt.

­– Vår omröstning i dag leder till verkliga människoliv, sade Maltas ambassadör, resolutionens pennhållare och pådrivande nation.  

Redaktionen

läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.