FN fördömer USA:s embargo mot Kuba


Exilkubaner demonstrerar i Florida 2021 Foto: Wikimedia Commons

187 av FN:s 193 medlemsländer röstade för att USA ska häva den ekonomiska blockaden mot Kuba. USA och Israel var de enda länder som röstade emot resolutionen. Ukraina avstod. Somalia, Venezuela och Moldavien röstade inte.

Sedan 1960-talet har USA riktat ekonomiska sanktioner mot Kuba. När världens länder röstade i FN:s generalförsamling var det 187 av FN:s 193 medlemsländer som fördömde USA:s blockad.

Resolutionen har lagts fram flera år i rad. 2021 var det 184 länder som fördömde blockaden och förra året 2022 var det 185 länder som kritiserade USA:s agerande. Omröstningen är inte bindande men visar tydligt var världens länder står i frågan.

I år var det bara USA och Israel som röstade mot resolutionen. Ukraina avstod och Somalia, Venezuela och Moldavien röstade inte alls.

Kubas befinner sig i en svår ekonomisk kris och Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla beskrev USA:s policy som inhuman och en typ av ekonomisk krigföring.

USA:s företrädare Paul Folmsbee hävdade å sin sida att sanktionerna beror på att den kubanska staten inte respekterar folkets mänskliga rättigheter.

Relationen mellan Kuba och USA förbättrades något under perioden Barack Obama var president men i och med Donald Trumps tid vid makten lades nya sanktioner till och nuvarande president Joe Biden har inte ändrat på politiken.

Samtidigt kommer det nya rapporter om fängslande av kubanska rättighetsaktivister. Enligt Reportrar Utan Gränsers index är Kuba på plats 172 av 180 när det gäller yttrandefrihet i världen. Kuba har trots den alltmer tilltagande polariseringen i världen hållit en låg profil när det gäller kriget i Ukraina, sannolikt därför att ett stöd till Rysslands invasion skulle kunna ses som ett rättfärdigande om att USA skulle kunna ha ”rätt” att invadera Kuba. I september avslöjade också kubanska myndigheter att det förekom trafficking med kubanska medborgare som tvingades strida för Ryssland i kriget i Ukraina. Kuba ska ha reagerat mycket kraftfullt på detta.

Här hemma i Sverige har SD försökt få regeringen att agera mot det handelsavtal som finns mellan EU och Kuba.

Redaktionen

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.