Kuba: Krabborna invaderar Grisbukten


Krabborna invaderar där USA misslyckades. Foto: Shutterstock.

De flesta av oss känner till Grisbukten, Playa Giron, som platsen för USA:s misslyckade försök att störta Fidel Castro 1961. Men Grisbukten är även platsen miljontals krabbor av arten gecarcinus ruricola varje år migrerar till för att para sig. Och krabbornas väg dit – krabbinvasionen – är även den en riskfylld historia. 

I början av vårregnet dyker det årligen upp miljontals krabbor ur skogen i Playa Giron och den angränsande provinsen Cienfuegos på Kuba. Deras mål är att ta sig till vattnet i Grisbukten för att fortplanta sig. På sin väg måste krabborna både korsa gator och motorvägar. 

Deras övergång tar i regel en och en halv minut. Men på den tiden hinner de ställa till det för bilisterna som gör så gott de kan för att väja undan. Förgäves. Officiella siffror uppskattar att cirka 3,5 miljoner krabbor dör varje säsong. Krossade av passerande fordon.

Krabborna är till besvär för invånarna då de invaderar vägarna. Och när krabborna känner sig hotade kan de även punktera bildäck med sina klor. Vilket är problematiskt i ett land där blockaden begränsar tillgången på däck. Krabborna må vara till besvär för de lokala invånarna men deras uppsyn vid vägkorsningar förtjusar turister och andra förstagångsåskådare.

Katerin Mendez

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.