Kuba: Krabborna invaderar Grisbukten


Krabborna invaderar där USA misslyckades. Foto: Shutterstock.

De flesta av oss känner till Grisbukten, Playa Giron, som platsen för USA:s misslyckade försök att störta Fidel Castro 1961. Men Grisbukten är även platsen miljontals krabbor av arten gecarcinus ruricola varje år migrerar till för att para sig. Och krabbornas väg dit – krabbinvasionen – är även den en riskfylld historia. 

I början av vårregnet dyker det årligen upp miljontals krabbor ur skogen i Playa Giron och den angränsande provinsen Cienfuegos på Kuba. Deras mål är att ta sig till vattnet i Grisbukten för att fortplanta sig. På sin väg måste krabborna både korsa gator och motorvägar. 

Deras övergång tar i regel en och en halv minut. Men på den tiden hinner de ställa till det för bilisterna som gör så gott de kan för att väja undan. Förgäves. Officiella siffror uppskattar att cirka 3,5 miljoner krabbor dör varje säsong. Krossade av passerande fordon.

Krabborna är till besvär för invånarna då de invaderar vägarna. Och när krabborna känner sig hotade kan de även punktera bildäck med sina klor. Vilket är problematiskt i ett land där blockaden begränsar tillgången på däck. Krabborna må vara till besvär för de lokala invånarna men deras uppsyn vid vägkorsningar förtjusar turister och andra förstagångsåskådare.

Katerin Mendez

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.