COP28: Företag åker – organisationer stannar hemma


COP28 kommer att ledas av Sultan Al Jaber, chefen för ett av världens största oljebolag. Kollage av Lisa Jansson.

Kritiken har varit hård mot att FN:s klimattoppmöte äger rum i oljediktaturen Förenade Arabemiraten. Nu visar det sig att enbart tre svenska organisationer skickar representanter. Samtidigt reser Business Sweden med en stor näringslivsdelegation med 23 svenska bolag.

Ingen av Sveriges ledande miljöorganisationer planerar att resa till FN:s klimattoppmöte COP28. Vare sig Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden (WWF) Sverige eller Greenpeace kommer skicka en svensk delegation. 

Mötet ska hållas i Förenade Arabemiraten (UAE) och chefen för Abu Dhabi National Oil Company, Sultan Ahmed Al Jaber, kommer att leda toppmötet som startar i slutet av november 2023. Värdlandet säger att oljemogulen fått uppdraget på grund av hans initiativ för förnybar energi i regionen, något som Naturskyddsföreningen kritiserat:

– Bara för att man säger sig ha ett engagemang i de här frågorna betyder det inte att man är lämplig att leda förhandlingarna för det här otroligt viktiga klimatmötet, sa Karin Lexén på Naturskyddsföreningen i en intervju med Global Bar Magazine. 

De svenska organisationer som trots allt skickar representanter till COP28 är Act Svenska kyrkan, WaterAid och ungdomsorganisationen PUSH-Sverige. Två representanter från Sveriges barn- och ungdomsorganisationer (LSU) kommer också delta i den officiella svenska delegationen.

De kommer få sällskap av en stor svensk näringslivsdelegation från Business Sweden med 23 svenska företag som kommer ställa ut sina produkter i den “svenska paviljongen”.

– Genom att främja svenska lösningar internationellt strävar vi efter att skapa export- och investeringsmöjligheter som bidrar till den gröna omställningen, skriver Business Sweden. 

De anser inte att det är något problematiskt med värdlandet eller Sultan Ahmed al-Jabers kopplingar till oljeindustrin. 

– Oavsett värdland, ordförande och förutsättningar, är det centralt att alla goda krafter deltar för att åstadkomma resultat i klimatfrågan. Alla länder behöver bidra och det är självklart viktigt att Sverige och svenska företag är på plats för att visa på våra lösningar, skriver Business Swedens presstjänst i ett mejl till Global Bar Magazine.

Business Sweden koordinerar den svenska näringslivsdelegationen till COP28.

Stort intresse 

CONCORD Sverige har inför klimattoppmötet regelbundna träffar där cirka 20 medlemsorganisationer deltar. Christina Wassholm, presstalesperson på CONCORD Sverige, säger att engagemanget i frågan är stort: 

– Att få (medlemsorganisationer) åker till årets COP är nog i många fall kopplat till platsen – värdnationens oljeintressen, MR-brister, kostnadsläget och att man inte kan ta tåg dit, skriver hon i ett mejl till Global Bar Magazine. 

CONCORDS medlemmar har skickat en gemensam uppmaning till den svenska regeringen där de bland annat kräver att Sverige och EU nu måste höja ambitionerna i det egna klimatarbetet och samtidigt stärka stödet till de grupper som drabbas hårdast. 

En av de organisationer som skrivit under uppmaningen är Act Svenska kyrkan där Margareta Koltai jobbar som policyrådgivare för klimaträttvisa. Hon är en av dem som kommer resa till Dubai och säger att det är viktigt att civilsamhället inte överger FN:s klimatmöten, även om hon förstår kritiken mot att konferenserna riskerar att bli en marknadsplats för lobbyister för fosilindustrin. 

– Som del av den globala ekumeniska rörelsen har vi deltagit i klimattoppmötena sedan COP1. Vi har också kommit fram till att vi gör mest nytta på klimattoppmötena genom att stödja företrädare från lokala samhällen i det globala syd, inte minst unga, kvinnor och urfolk, säger Margareta Koltai.

Förhandlingar om klimatfond

Mattias Frumerie är Sveriges klimatambassadör och han kommer leda den svenska förhandlingsdelegationen med representanter från bland annat Regeringskansliet, Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Sida och SMHI. Här ingår även de två ungdomarna som representerar LSU.

Det viktigaste beslutet som fattades på fjolårets klimatmöte COP 27 i Egypten var att upprätta en fond för klimatskador, ”loss and damages”. Med mindre än en månad kvar till mötet så strandade förhandlingarna om utformandet av fonden men under ett extrainsatt möte kunde länderna till slut komma överens. Utvecklingsländerna fick backa från flera av sina krav.  

– Sverige och EU förespråkar att de mest utsatta länderna ska stå i fokus för fondens insatser, att finansieringen ska komma från fler än de traditionella givarna och att fonden ska finansiera insatser som inte redan finansieras genom andra kanaler. Flera utvecklingsländer vill dock först inrätta själva fonden för att sedan låta fondens styrelse klara ut de frågorna, säger Mattias Frumerie och betonar att COP 28 blir upp till bevis:

– Det är bråttom i det globala klimatarbetet, men vi vill betona både att omställningen är möjlig liksom de möjligheter som omställningen ger i termer av nya jobb och hållbar tillväxt.

Kajsa Sörman

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.