Protester lamslår Guatemala 


Protesterna mot riksåklagaren lamslår Guatemala. Foto: Prensa comunitaria

Runt om i Guatemala protesterade under måndagen den 2 oktober tusentals människor mot att riksåklagaren med hjälp av polis tagit sig in i valmyndighetens kontor och fört bort tusentals dokument. Riksåklagarens agerande fördöms av både USA och EU.

Den 29 september gjorde den guatemalanska riksåklagaren (Ministerio Publico på spanska) en razzia vid den högsta valdomstolens (TSE) huvudkontor och beslagtog originalhandlingar med sammanräkningarna av valresultatet.

Enligt Rafale Curruchiche, den åklagare vid den särskilda Åklagarmyndigheten mot straffrihet (FECI) som ansvarade för räderna, genomfördes räderna efter ett klagomål från en guatemalansk medborgare. För de flesta i Guatemala är det dock klart att det som sker är ett försök från den sittande regimen att hindra den folkvalde presidenten Bernardo Arévalo från att tillträda. Det hela beskrivs som ett försök till en konstitutionell kupp och fördömandena har varit hårda från stora delar av världen.

Ursprungsbefolkningarna mobiliserade under måndagen i hela Guatemala och stora delar av landets vägar är blockerade. Kravet är att riksåklagaren Consuelo Porras, åklagaren Rafael Curruchiche och domaren Fredy Orellana avgår från sina poster. Andra demonstranter samlades utanför riksåklagarens kontor i huvudstaden Guatemala City.

Det som nu sker i Guatemala är en kraftmätning mellan den gamla korrupta makteliten och den breda folkliga rörelse som ledde fram till den oberoende kandidaten Bernardo Arevaleis seger i presidentvalet. 

Vid en presskonferens under tisdagen hos Valmyndigheten deltog också Bernardo Arévalo och vicepresident Karin Herrera.

I en intervju med Global Bar Magazine som gjordes dagen före åklagarens razzia varnade den nyvalde vicepresidenten Karin Herrera för nya försök att störa den demokratiska valprocessen:

– Jag tror inte på en militärkupp. Däremot fortsätter de att göra allt för att stoppa valresultatet på juridisk väg. Risken finns därför fortfarande för en konstitutionell kupp, säger Karin Herrera i intervjun.

Åklagarens agerande har fördömts av EU:s utrikespolitiske talesperson Josep Borell:

”Jag fördömer starkt den nya och oacceptabla FECI-räden mot TSE i #Guatemala. Belägringen av demokratin kan inte fortsätta. Det är viktigt att den folkliga vilja som otvetydigt uttryckts i valurnorna respekteras och att det sker en fredlig och ordnad övergång”, skriver Josep Borell.

På måndagskvällen den 2 oktober var många vägar fortfarande blockerade och utanför riksåklagarens kontor i huvudstaden Guatemala City var det fortfarande fullt med demonstranter.

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.