Polen: HBTQI-rörelsen andas ut


Plakat från en demonstration 2021 Foto: OutTV

En stark och enad opposition går segrande ur det polska valet. Många av de rättigheter som tagits bort förväntas återinföras.
– Kampen ligger framför oss men vi andas frisk luft idag, säger HBTQI-aktivisten Bart Staszewski.

Polens HBTQI-rörelse andas ut efter valet där den liberala partiet Medborgarplattformen står som segrare. Donald Tusk som leder de liberala partiet Medborgarplattformen sa till sina anhängare att maktskiftet markerar “slutet på de mörka tiderna, slutet på Lag och rättvisa”.

Ett splittrat land

Donald Tusk syftar inte på slutet av faktisk lag och rättvisa i sitt citat. Han syftar på det nationalkonservativa partiet med samma namn, som under valet 2015 fick en egenmajoritet i Polska riksdagen (även kallad Sejmen) med 235 av 460 mandat.

Förenklat består den Polska politiken i nuläget av två block, det ena är Lag och rättvisa med partiordföranden Jaroslaw Kaczynski, det andra är Donald Tusks parti Medborgarplattformen, de är med i en vänstercentrerad allians tillsammans med fler mindre partier, som fått stora framgångar under valkampanjen.

Polens valdeltagande blev 73 procent, landets högsta någonsin.

Under den förra mandatperioden har kvinnors aborträttigheter dragits in och det har införts ”HBTQ-fria zoner” där ingen ”Pride-propaganda” får finnas, exempelvis att en familj kan ha två pappor. RFSL menar att detta är en kränkning mot mänskliga rättigheter. Denna utveckling ledde till att Polen rankades sämst i EU enligt ILGA-Europas rankning över HBTQ+-rättigheter. I samma rankning hamnar Sverige på plats sju, bäst är Malta.

Många glada röster

Segern för Medborgarplattformen har lett till många glada röster. Inte minst inom HBTQ-rörelsen. Aktivisten Bart Statszewski gick ut på X (twitter) den 15 oktober för att visa sin stolthet över en förväntat, mer inkluderande personpolitik

– Det här är bara början för att ta tillbaka vårat land. Kampen ligger framför oss men vi andas frisk luft idag, skriver han på X.

Även svenska makthavare har uttryckt en glädje över valresultatet. På X gratulerar Per Bolund det polska systerpartiet Zieloni (de gröna).

Många andra har uttryckt ett stöd, däribland Göran Greider och Peter Wolodarski. Alla är dock inte stormförtjusta i det förväntade valresultatet. Erik Almqvist, grundare av nyhetsbyrån insikt24 och tidigare Sverigedemokratisk riksdagsledamot, skriver på X:

– EU hade två bastioner mot det liberala tyranniet i Bryssel: Ungern och Polen. Den senare har fallit.

Hans missnöje är riktat mot att EU nu förväntas få mer inflytande inom den polska politiken, något som Lag och Rättvisa velat begränsa under sin mandatperiod.

HBTQI-rättigheter under attack

Rättigheterna för HBTQI-personer världen över har de senaste åren förändrats. Sydkorea har stärkt rättigheterna i en historisk dom. Samtidigt som HBTQI+-rättigheter stärks försvagas de på andra platser. Domstolen i Uganda slagit igenom hårdare lagar för homosexuella.

När den nyheten kommenterade bistånd- och utrikeshandelsminister Johan Forsell situationen på X.

När detta skrivs har Johan Forsell ännu inte kommenterat det polska valresultatet.

Viktor Elsnitz

Läs vidare:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.