Kongo: Nobelpristagare vill bli president


Kan Denis Mukwege leda DRK mot fred? Foto: Wikimedia Commons.

Nu ger sig läkaren och nobelpristagaren Denis Mukwege in i politiken. Den 2 oktober tillkännagav han sin presidentkandidatur till valet i Demokratiska Republiken Kongo (DRK) i december 2023.

2018 tilldelades den kongolesiske läkaren och kirurgen Denis Mukwege Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnor som utsatts för sexuellt våld i DRK. Varje år får tusentals kvinnor vård på Panzisjukhuset som han grundade 1998. Nu kandiderar han till presidentposten i DRK där val kommer hållas i december.

Denis Mukwege har länge kritiserat DRK:s regering. Både för att de inte gör tillräckligt för att stoppa kvinnovåldet och för korruption och maktmissbruk. 2012 utsattes han för ett mordförsök i sitt hem och sedan dess lever han under beskydd av FN:s fredsbevarande styrka. Efter att han tilldelats Nobelpriset har hans inflytande ökat och han har rankats som en av världens 100 mest inflytelserika personer i TIME magazine.

Presidentkandidaturen, som presenterades genom en livesändning på Facebook, innebär att han tillfälligt kommer pausa sitt arbete på Panzisjukhuset för att helhjärtat fokusera på kampanjen.

I talet riktade han hård kritik mot sittande president Felix Tshisekedi och lovade att han inte har någon personlig agenda för att ställa upp i valet.

– Min enda motivation är att rädda och utveckla vårt land, sa Denis Mukwege till en jublande publik.

Redaktionen

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.