FN: Sverige slutar med ungdomsdelegater


Oskar Siri utanför Utrikesdepartementet Foto: LSU

Sverige riskerar att bli ett av de enda EU-länderna som inte skickar ungdomsdelegater till FN-processer. Därmed bryter regeringen en lång tradition av ungdomsrepresentation i multilaterala system.

Söndag den 17 september deltog 20-åringen Oskar Siri på FN:s generalförsamlings högnivåmöte och SDG Summit, tillsammans med högt uppsatta svenska aktörer som Ulf Kristersson, Tobias Billström, Paulina Brandberg och Johan Forssell. 

Han representerade den samlade svenska ungdomsrörelsen som består av ett 80-tal nationella barn- och ungdomsorganisationer i Sverige. Mandatet kommer från Sveriges barn- och ungdomsorganisationer LSU som nu varnar för att detta kan vara den sista gången unga delegater från Sverige deltar vid den här typen av sammanträden, vilket bryter en tre decennier lång tradition.

– Sverige var ett av de länder som först introducerade funktionen. Därför är det beklagligt att Sverige nu blir ett av de enda länderna i EU att sluta skicka ungdomsdelegater till FN, säger ordförande för LSU Noura Berrouba i ett pressmeddelande.

LSU skriver att regeringen har dragit in finansieringen på drygt trehundratusen kronor som möjliggör för barn och ungas representation i FN och varnar för att detta riskerar att minska ungas intresse för, och kunskap om, internationell politik.

Även Magdalena Andersson (S) är kritisk till regeringens politik och kommenterade beslutet i ett inlägg på Instagram.

– Vi hoppas att regeringen ändrar sig och fortsätter det långa arvet av gott samarbete mellan regering och ungdomsrörelse och säkerställer att barn och unga representeras i FN-systemets processer, säger Noura Berrouba, ordförande för LSU.  

Redaktionen

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.