Ukraina: Exportgarantier ska hjälpa svenska företag


Kyiv och symboliska Maidan-torget. Foto: Shutterstock

Svenska företag som handlar med Ukraina kommer få 333 miljoner kronor för särskilda exportkreditgarantier genom Exportkreditnämnden (EKN). Det föreslår regeringen i sin budgetproposition för 2024. Meningen med garantierna är att svenska företag inte själva behöver stå för hela risken i en exportaffär.

Regeringen föreslår att 333 miljoner kronor ska avsättas för exportgarantier för Ukraina, av dessa är 300 miljoner märkta inom ramen för biståndsbudgeten. Dessa garantier kan utfärdas under 2024 då export av vissa varor kommer att klassas som bistånd.

De särskilda exportgarantierna kommer att minska risken för de svenska företagen i en exportaffär med Ukraina. Genom dessa metoder kommer samhällsviktiga varor kunna hjälpa till med den ekonomiska uppbyggnaden av Ukraina skriver regeringen.

– Jag vet att vi har en rad svenska företag med unika produkter och kompetenser som kan och vill bidra till Ukrainas uppbyggnad, men som kan behöva stöd med riskavlastning. Jag är därför mycket stolt att nu kunna erbjuda detta stöd. Ukrainagarantierna är också ett uttryck för regeringens ambition att öka synergierna mellan bistånd, handel och näringslivsfrämjande, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i ett pressmeddelande från regeringen.

Förslaget läggs till riksdagen i samband med budgetpropositionen för 2024, som presenteras den 20 september. Förslagets fundament är en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna och regeringen.

Global Bar Magazine har sökt EKN för en kommentar. Myndigheter svarar att de vill avvakta tills budgeten publicerats. Svenskt Näringsliv avböjer att kommentera då de ännu inte fått någon information från UD eller EKN.

Sveriges stöd till Ukraina uppgår så här långt till över 25 miljarder kronor, varav den i särklass största delen (ca 20 miljarder) utgörs av militärt stöd.

Redaktionen

Läs vidare:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.