Niger: Ny afrikansk allians stöder juntan


Demonstration till stöd för kuppmakarna i NIger. Foto från video.

Den styrande militärjuntan i Niger har undertecknat en ömsesidig försvarspakt med regeringarna i grannländerna Mali och Burkina Faso. Alla tre länder har upplevt militärkupper sedan 2020 och alliansen kommer ytterligare att försvåra möjligheterna att återinföra demokratin i Niger.

I februari 2021 vann Mohamed Bazoum presidentvalet, vilket var Nigers första övergång från en demokratiskt vald president till en annan. I slutet av juli 2023 tog dock en militärjunta återigen makten i en kupp, fängslade president Bazoum och inrättade ett nationellt råd för landets räddning. Bazoum sitter fortfarande häktad anklagad för högförräderi.

Syftet med den nya alliansen av Sahelstater, som den kallas, är att samarbeta mot hot om väpnat uppror eller yttre angrepp. Medlemmarna förpliktigar sig att försvara varandra, även militärt, om någon av dem skulle bli attackerad, liknande EU:s solidaritetsklausul. Den förpliktigar också de tre länderna att arbeta för att förhindra och lösa väpnade uppror. 

De tre länderna hotas av islamistiska uppror inom sina gränser, och både Mali och Burkina Faso använt ryska legosoldater för att bekämpa jihadister. Alliansen kan nu göra det lättare för Ryssland att utvidga sitt inflytande till Niger. Alla tre länderna hotas av islamistiska uppror inom sina gränser, och både Mali och Burkina Faso har använt ryska legosoldater för att bekämpa jihadister. Wagner-gruppen har förhandlat med Niger tidigare, före Jevgenij Prigozjins död den 23 augusti 2023.

Pakten tillkom en vecka efter att Niger anklagat Frankrike för att planera att invadera landet för att få tillbaka Bazoum till presidentposten.

Min översättning: I dag undertecknade jag tillsammans med statscheferna i Burkina Faso och Niger Liptako-Gourma-stadgan om upprättande av alliansen mellan Sahelstaterna (AES), vars syfte är att upprätta en arkitektur för kollektivt försvar och ömsesidigt bistånd till förmån för våra befolkningar.

Frankrike vägrar att erkänna Nigers nya militärregering, som har bett Paris att dra tillbaka sina trupper och sin ambassadör. Franska trupper har avlägsnats från Mali och Burkina Faso, och Mali har bett FN:s fredsbevarande mission MINUSMA att lämna landet.

Den nya pakten kan komma att konkurrera med Ecowas där alla tre länderna också är medlemmar. Ecowas hotade först med ett militärt ingripande för att få tillbaka Bazoum till makten men verkar ha övergivit den planen. 

Alla tre länderna hotas av islamistiska uppror inom sina gränser, och både Mali och Burkina Faso har använt ryska legosoldater för att bekämpa jihadister. Wagner-gruppen har förhandlat med Niger tidigare, före Jevgenij Prigozjins död den 23 augusti 2023.

Redaktionen

Bakgrund

Niger är ett stort land till ytan, det 23:e största i världen. Det gränsar till Algeriet, Benin, Burkina Faso, Tchad, Libyen, Mali och Nigeria. Majoriteten av befolkningen bor i den sydligaste delen av landet längs gränsen till Nigeria och Benin. Med ett utpräglat ökenklimat är Niger ett av världens varmaste länder. Befolkningen är cirka 25,4 miljoner varav över 99 procent är muslimer. Ekonomin är en låginkomstekonomi i Sahelområdet. Omfattande instabilitet och humanitära kriser begränsar den ekonomiska aktiviteten.

Niger har stora problem med med säkerheten vid sina gränser på grund av olika yttre hot, däribland osäkerhet i Libyen, spridningseffekter från konflikten och terrorism i Mali samt våldsam extremism i nordöstra Nigeria. Niger ingår i en antijihadistisk samarbetsgrupp som består av fyra (tidigare fem) länder, känd som G5 (nu G4) Sahelgruppen, som inrättades 2014 med Burkina Faso, Tchad, Mali (drog sig ur 2022) och Mauretanien.

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.