50 år sedan kuppen i Chile: Läs mer om allt som händer


Den 11 september 1973 förändrades livet för många chilenare. Kollage: Lisa Jansson.

Den 11 september har det gått 50 år sedan militärkuppen i Chile och runt om i Sverige genomförs en mängd arrangemang för att hedra de som inte överlevde.
– Det handlar om att läka utan att glömma, säger Mariela Du Rietz Concha Ferreira som är ordförande för svensk-chilenska kulturinstitutet. Läs mer om vad som händer.

Många Chilenarna kom till Sverige i samband med militärkuppen 1973 och åren därefter. När Chile sedan steg för steg återgick till demokratin återvände en del, men många blev kvar. Idag bor det uppskattningsvis 60 000 personer med chilensk bakgrund i Sverige och den chilenska diasporan har en aktiv roll i svensk politik och kultur.

Mariela Du Rietz Concha Ferreira är ordförande för svensk-chilenska kulturinstitutet. Hon kom hit med sina föräldrar när hon var sju år gammal och för henne markerar 50-årsdagen ett avslut och en ny början.

– Jag har burit på sorgen över det här hela mitt liv, men jag överlevde och att som liten flyttas från ett land till ett annat kan också vara en styrka.

Ju äldre Mariela Du Rietz Concha Ferreira har blivit, desto större roll har Chile och hennes chilenska identitet betytt för henne. I takt med att hennes föräldrar blivit äldre har hon känt ett allt större ansvar att föra vidare deras historia till sina egna barn och nästa generation. Årsdagen och alla de möten som kommer ske i samband med det ser hon som en viktig del i den processen.

– Det är viktigt att vi minns det som hände och hedrar offren, men det är också viktigt att vi hittar sätt att göra det på som också ger hopp om framtiden och inte bara präglas av sorg. Det handlar om att läka utan att glömma, fortsätter hon.

Sveriges aktiva roll

Hon säger att dagen också handlar om att uppmärksamma den aktiva roll som Sverige tog 1973.

– Den svenska ambassaden öppnade för oss, ambassadören Harald Edelstam såg vad som hände och tog ansvar. Han räddade våra liv och Olof Palme godkände det, något sådant skulle inte hända idag, konstaterar Mariela Du Rietz Concha Ferreira som också uttrycker stor tacksamhet till de svenska gräsrotsrörelser som engagerat sig i solidaritet.

En av de svenska organisationerna som arbetat för mänskliga rättigheter i Chile under åren från kuppen och fram till demokratiseringen är Chilekommittén med lokala grupper runt om i Sverige. Nu har berättelser och erfarenheter samlats i boken “50 år efter kuppen – om Chilekommitténs historia” med ekonomen, författaren och forskaren Stefan de Vylder som redaktör:

– Boken berättar Chilekommitténs historia mot bakgrunden av utvecklingen i landet under åren av diktatur, fram till demokratins genombrott och mot bakgrund av utvecklingen i landet under åren.

Boken innehåller också ett 40-tal bidrag från både svenskar och chilenare som var aktiva under åren och skildrar inte minst genom deras berättelser det enorma engagemang som fanns då, säger Stefan de Vylder.

Varför behövs då en bok av det här slaget?

Stefan de Vylder gör paralellen mot hans eget liv och hur lång tid 50 år faktiskt är. För backar vi 50 år i tiden från kuppen så hamnar vi strax efter första världskriget:

– För gamla aktivister är boken självklart viktig, eftersom den berättar deras historia och återuppväcker minnen. Men boken är också viktig för andra och tredje generationens chilenare och för människor i Sverige idag. 50 år är en lång tid och vi kan inte begära att människor ska minnas det som hänt så långt tillbaka i tiden. Därför behöver vi bli påminda.

Boken ”50 år efter kuppen – om Chilekommitténs historia” kan köpas på nätbokhandlar, samt i samband med de möten som hålls de kommande månaderna.

Läs mer om vad som händer:

Kulturpolitisk Aktivitet 

Var: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Stockholm
När: Lördagen 9/9 kl 14.00-18.00

Chilensk mat och samtal om aktivism, konst och folkrörelsens kraft med Abner Vega, historiker och aktivistmedlem i organisationen Inquietando Desde el Margen. På kvällen blir det musik och fotoutställning.

50 años del Golpe de Estado ”Gracias Suecia”

Var: Aula Magna de la Universidad de Estocolmo, Frescativägen 6, T-Universitetet

När: 11/9. 17.30 – 21.00

Länk till eventet

Evento en conmemoración de los 50 años del golpe de estado en Chile, el 11 de Setiembre de 1973.

Ceremoni för Motståndets offer och försvunna politiska fångar

Var: Monument La Mano (Handen) vid Katarinavägen, 116 20 Stockholm
När: Söndag 10/9 kl 11.00

Tal, sång och ceremoni för att minnas de fängslade och försvunna politiska fångarna. Manifestationen rör sig sedan vidare till Memoriaparken i Jakobsberg.

Demonstration vid Chiles ambassad

Var: Chilenska ambassaden, Drottninggatan 108, Stockholm
När: Måndag 11/9 kl 14.00

Initiativgrupp för 50 år av Folkligt Motstånd i Chile-Stockholm anordnar en demonstration utanför ambassaden mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Chile.

Länk till event

Filmvisning

Var: Zita Folkets Bio, Stockholm

Fyra dagar av filmvisning inleds med de tillbakablickande filmerna The Battle of Chile: Borgarklassens resning och The Battle of Chile: Statskuppen som visas på lördag 9/9 respektive söndag 10/9 kl 18.30. På måndag 11/9 kl 18.15 blir det premiärvisning för filmen Bastardo — Att närma sig en bödel som handlar om en sons hopp om försoning med sin far som han vet begått allvarliga brott under Pinochets diktatur. Filmen visas igen på onsdagen 13/9, då med samtal med regissören.

Länk till event

50-år till minne av Chile: Dokumentärfilmsfestival

Var: Panora, Malmö och Röda Kvarn, Helsingborg.

Dokumentärfilmer, samtal, konstutställning, Arpillera workshop, musik, poesi och mingel i Malmö och Helsingborg.

Länk till event

Uppsättning: Sammanflätade

Var: Dramaten, Stockholm.
När: Premiär onsdag 6 september.

En uppsättning om två chilenska flickors skilda, och gemensamma, upplevelse av att som små barn lämna Chile och att växa upp i Sverige. En av dem som adoptivbarn till en svensk familj med en ny kultur och en av som dem som barn till politiska aktivister i ett nytt land.

Länk till event

50 år sedan militärkuppen

Var: ABF, Stockholm.
När: Lördag 9/9 kl 12.00-16.00.

En heldag med tal, panelsamtal, filmvisningar och kulturella inslag för att minnas och fortsätta kampen för en rättvis och demokratisk värld.

Länk till event

Chile Forum 50-år

Var: Messingen, Upplands-Väsby
När: Söndag 10/9 kl 10.30-16.00

Latinamerikagrupperna och MediaCon bjuder in till en dag med seminarier, konstutställning, musik, dans, chilenska delikatesser samt en lång rad medverkande.

Länk till eventet

Chile! Chile! Solidaritet!

Var: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Stockholm.
När: Onsdag 13/9 kl 18.00.

Stefan de Vylder presenterar sin nya bok om Chilekommitténs historia och ett digitaliseringsprojektet av Chilebulletinerna, utgivna 1973-1991 presenteras. 

Länk till event

Undoing the Coup: 1973–2023

Var: Nordic Institute of Latin American Studies, Stockholm
När: Måndag 11/9 kl 13.00-15.00

Seminarium med flera medverkande om vad som ledde fram till militärkuppen och hur det påverkat och fortfarande påverkar Chile idag. Samtal om diasporans roll för offrens upprättelse och vägen mot försoning.

Länk till event

En kväll för Chile

Var: Stora teatern, Göteborg.
När: Torsdag 21/9 kl 19.00-22.00.

En kväll med musik och samtal för att minnas och hedra diktaturens offer. På scenen finns bland andra rapparen STOR, hans pappa, Mikael Wiehe och bandet Inti-Illimani.

Länk till event

Redaktionen

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.