Ukraina och ryska exilaktivister på Global Festival


Bilder från Direct Ukraines Facebooksida.

Exilaktivisternas kamp mot Putin-regimen och de många eldsjälarna som engagerar sig för Ukraina. Nu är ytterligare programpunkter klara under Global Festival.

Global Bar Magazine har sedan det ryskan anfallskriget mot Ukraina rapporterat om de unga, ryska demokratiaktivister från organisationen Vesna som trots våld och hot vågar utmana regimen med sina fredliga protestaktioner. Under Global Festival berättar de mer om vad som är möjligt.

Runt om i Sverige finns grupper, kyrkor och föreningar ideellt engagerar sig för Ukraina och som samlar in utrustning, pengar och annat som behövs. Vad driver deras engagemang? Hur kan de bidra till den långsiktiga utvecklingen den dag kriget är över?


21/8 19.30-21.00 Studio SN7, Stora Nygatan 7 Stockholm

Fighting Putin from inside: Vesna youth activists tells their story

Despite being banned and having several members and activist jailed, the Russian youth organisation Vesna continues fighting for freedom and democracy.

How do they fight Putin regime with non-violence, what has happened to the jailed activist and what can we in Sweden do to support those who continue the struggle for democracy inside Russia?

Participants:

  • Michael Tukh, Vesna activist, living in exile in Sweden
  • Inga Näslund, program officer at Olof Palmecenter, expert on Russia
  • A third, not yet confirmed person.

22/8, 19.00-21.00. Studio SN7, Stora Nygatan 7 Stockholm

Ukraina: Hur kan eldsjälarnas engagemang bidra till långsiktig uppbyggnad?

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har skapat en våg av engagemang i Sverige som vi inte sett sedan de baltiska staternas frigörelse från Sovjetunionen. Många nya initiativ har vuxit fram och runt om i Sverige görs insamlingar som har stor betydelse i dagens akuta situation.

Men hur för vi vidare de erfarenheter som gjorts? Hur kan dagens aktivister bidra till den långsiktiga uppbyggnaden och hur gör vi för att skapa bättre samarbete och samordning mellan gräsrötter och det bistånd som förmedlas genom stora organisationer och myndigheter?

Medverkande:

  • Lisa Bjurwald, journalist och författare till boken ”Slava Ukraini!: kvinnors motstånd under Rysslands krig”
  • Ludmila Christeseva, konstnär och aktivist, initiativtagare till ”hela Sverige flätar”.
  • Robert Quaak, en av grundarna av organisationen Direct Ukraine.

Fler medverkande tillkommer!

Vesna: A background

Vesna is a democratic youth movement founded in Saint Petersburg in 2013. Since February 24, 2022, the movement has been organizing the nationwide anti-war campaign. After the quite successful protests the Russian government began prosecuting Vesna activists and enforce legal constraints on the movement. They are now deemed an extremist organization.

Russian authorities have banned Vesna and declared it an ”extremist organisation” that ”threatens Russian authorities and authorities”. Although the organisation is banned, many young people continue to fight the regime through their social media channels. There are still activists left in Russia. All those who are featured in our publications are aware of the risk of visibility, but still want to share what happened to them.

follow Vesna on TelegramTwitterInstagramFacebookYouTube and on the web.

Redaktionen

Här hittar du hela programmet

Här hittar du flera artiklar om Vesna (engelska)

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.