Vesna-aktivist misshandlad av oligarks svärson


”Mördare har ingenting att göra i Prag". En grupp ryssar protesterar mot Rostislav Zorikov och hans familj. Foto: seznamzpravy.cz

En av ungdomsorganisationen Vesnas aktivister har misshandlats i Prag av den ryske oligarken Boris Obnosovs svärson Rostislav Zorikov. Misshandeln filmades.

Misshandeln ägde rum den sjunde juli, nära en byggnad i Prag som ägs av Rostislav Zorikov, svärson till oligarken Boris Obnosov. Vesna-aktivisten Andrei Karelin utförde en fredlig protest i vilken han projicerade organisationen ACF:s korruptionsundersökning på Rostislav Zorikovs husvägg. På kvällen kom Zorikov själv till byggnaden och attackerade aktivisten och försökte ta hans telefon. Karelin åkte till sjukhuset, där läkarna konstaterade att han hade skrubbsår och blåmärken.

Här kan du se en film från händelsen. Och här är en film från protesten. Den ryske oppositionspolitikern Alexei Navalnys ACF (Anti-Corruption Foundation) beskriver Boris Obnosovs verksamhet.

Rostislav Zorikov bor i Prag med sin fru Olga, dotter till Boris Obnosov. Rostislav Zorikov är svärson till Boris Obnosov som är VD för Rysslands Tactical Missile Corporation (Ryska taktiska missilvapenbolaget), som leder missilproduktionen i Ryssland, och därmed delansvarig för massmördandet av ukrainska civila. Det är med dessa raketer som Ryssland bombar Ukraina. ACF har granskat Boris Obnosov i flera undersökningar. I maj publicerade ACF en undersökning, vilken du kan ta del av här, som avslöjade att familjen till Rysslands främste raketforskare ägde fastigheter i Tjeckien. Boris Obnosov och hans släktingar har dock inte förts upp på EU:s sanktionslista.

ACF har uppmärksammat Rostislav Zorikovs lyxiga leverne i Prag. Maria Pevchikh, utredningschef och styrelseordförande på ACF, skriver på Twitter angående misshandeln:

Rosislav Zorikov är inte med på EU:s sanktionslista. Maria Pevchikh skriver på Twitter att han lever som en mafioso. Han kör runt i lyxbilar som inte matchar hans officiella inkomst och misshandlar folk som vågar protestera mot korruption och orättvisor. Och Tjeckiens president Petr Pavel blundar för misshandeln, skriver hon. Petr Pavel har sagt att ryska medborgare som bor utomlands bör sättas under ”strikt övervakning” av underrättelsetjänster i sina värdländer. Detta verkar dock inte gälla ryska oligarker och deras familjer, konstaterar Maria Pevchikh:

Nu hoppas Vesna att Tjeckiens nya säkerhetsstrategi kommer att utöka Tjeckiens nationella sanktionslista och att Boris Obnosovs familj kommer att föreslås, på Tjeckiens initiativ, för införande på EU:s sanktionslista.

Vesna kräver att Rostislav Zorikov straffas för attacken mot deras aktivist. Vesna kräver även omedelbara sanktioner mot raketforskaren Obrosov och hans familj och att de förbjuds att resa in i Tjeckien.

Tomas Nordberg

Bakgrund

Ryska myndigheter har förbjudit Vesna och även förklarat den som en ”extremistisk organisation” som ”hotar ryska myndigheter och auktoriteter”. Trots att organisationen är förbjuden fortsätter många unga kämpa mot regimen genom sina kanaler på Telegram och Twitter. Det finns fortfarande aktivister kvar i Ryssland. Alla som är med i våra publikationer är medvetna om risken av att synas, men vill trots det gå ut med vad som hänt dem.

Du kan också följa Vesna på Telegram eller på Twitter. Båda kanalerna är på ryska men det går att översätta meddelanden. De har också information på webben.

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.