Nu startar Global Festival!


Petter Bolme, Magded Sapan och Hana Kamal i samtal. Foto: David Isaksson

Global Festival är igång! Först ut blev ett samtal om Irak och invigningen av utställningen ”Kvinnliga fotografer visar sitt Irak”. Därefter följer ett fullbokat lunchsamtal om Palestina och på kvällen blir det fokus på aktivism och engagemang. Alla samtal går också att se över Facebook.

Måndag morgon inleddes med att Hana Kamal berättade om sitt fotoprojekt ”Betty” som visar hur det är att leva som queer i Irak och hur man som fotograf kan skildra någon som av säkerhetsskäl inte får gå att identifiera.

– När vi blev intervjuade i media fick de andra fotograferna frågor om sina projekt, men mig frågade de bara om vad jag tyckte om att fotografera, säger Hana Kamal och skrattar.

Frågan om transpersoner var för känslig och hennes arbete som fotograf påverkar även hennes familj.

– Min mamma har varit orolig och velat att jag ska byta namn men jag vill att folk ska kunna hitta mig så jag ska kunna fortsätta ge en röst till queera personer i Irak, fortsätter Hana Kamal.

Efter samtalet med Hana Kamal berättade Magded Sapan, docent i journalistik vid Salahaddin Universitet i Erbil, om hur situationen i Irak utvecklats sedan Sadam Husseins fall för 20 år sedan. Bilden han målade upp var positiv, även om många utmaningar kvarstår.

– Jag tror att det gåt framåt – på lång sikt. Jag tror att regimen i Iran kommer att falla och att Turkiet kan utvecklas i demokratisk riktning, sa Magded Sapan.

Här finns delar av samtalet inspelat.

https://fb.watch/mz3cvuQPLb/

Redaktionen

Totalt blir det sjutton olika samtal under Global Festival om allt från globala hälsofrågor till AI i biståndet. Hela programmet hittar du här:

Ändringar i programmet

Sjukdomar gör att det blir en del förändringar under måndagen.

Nuri Kino från A Demand for Action är tyvärr sjuk och kan tyvärr inte medverka i programpunkten Engagemanget som gör skillnad 18.30-19.30.

Michael Tukh från Vesna är tyvärr också sjuk. Han ersätts av Erik Zhivkoplias, activist from Antikrigskommittén i Sverige.

Här finns hela programmet:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.