Niger: Juntan vägrar ta emot medlare 


Nigers huvudstad Niamey. Foto: Michel Isamuna/Unsplash.

ANALYS. Militärjuntan i Niger stoppade den 8 augusti en delegation med representanter från FN och Afrikanska Unionen (AU) från att landa i Nigers huvudstad. Landets avsatte premiärminister som befinner sig i exil är trots detta optimistisk inför framtiden.

Detta är en analys. De åsikter som framförs är författarens egna.

Den gemensamma mission, ledd av Nigerias förre president Abdulsalami Abubakar, Ghananen Mohamed Ibn Chambas, (hög representant för Afrikanska Unionen) och Moçambikiern Leonardo Santos Simão (FN:s speciella representant Västafrika), skulle ha anlänt den 8 augusti till Niger, men fick inte tillstånd för att landa i Niamey. Nigers utrikesdepartement lämnade en not till ECOWAS representation dagen innan.

Anledning formulerades så här:  ”I den aktuella situationen av ilska och revolt bland befolkningen till följd av ECOWAS sanktioner tillåter inte att delegationen tas emot på värdigt sätt”. I samma dokument sägs att ”nödvändigheten att komma överens om datum och program för besöket ” och hänvisar till ”träff med vissa personligheter, som måste revideras”. Det handlar troligen om delegationens önskan att träffa den legitima presidenten Muhamed Bazoum som sitter fängslad sedan kuppen den 26 juli. Juntan påminner om att gränserna är stängda sedan ECOWAS införde sanktioner den 30 juli.

Det cirkulerar en mängd rykten om vad som nu händer i Niger. BBC går igenom några av dessa och avfärdar dem som falska.

Ny premiärminister

Juntan har nu utsett Ali Mahaman Lamine Zeine till ny premiärminister, i stället för den legitime premiärministern Ouhoumoudou Mahamadou. Ali Mahaman Lamine Zeine var finansminister under den tidigare civile presidenten Tandja i början av 2000-talet. Den legitime premiärministern råkade vara på besök i Rom när kuppen ägde rum och är nu i Frankrike där han försöker sätta upp en exilregering. 

I en intervju med Le Monde säger Ouhoumoudou Mahamadou sig fortfarande vara optimist, för han vet hur mycket nigerierna uppskattar på demokratin och stabiliteten. Han säger också att de första demonstrationer som hölls till stöd för den legitima regeringen slogs ned och att demonstrationerna till stöd för juntan kan vara manipulerade.

Ouhoumoudou Mahamadou menar att om man läser sociala medier där folk uttrycker sig mera fritt, märks det ett starkt stöd för den avsatte presidenten och att en majoritet av befolkningen är emot kuppmakarna. Han säger vidare att orsaken till en kupp oftast är en politisk, social och/eller ekonomisk kris, men i det här fallet är det en missnöjd individ, chefen för presidentgardet och kuppledaren Tchiani som drivit på.

Frågan är vad som kommer att hända nu. Min bedömning är att om ECOWAS behandlar Niger på samma vis som de tidigare har gjort med Mali och Burkina Faso, och kommit överens om villkor för reformer och återgång till civilt styre efter en övergångsperiod, kan en militär konflikt fortfarande undvikas. Men då måste kuppmakarnas vilja till reformer tas på allvar och en dialog föras mellan olika politiska och sociala krafter. Och då räcker det inte med att enbart kräva återinsättande av den legitima presidenten Bazoum.

Hans Eriksson
Statsvetare, utvecklingsekonom, Västafrikakännare

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.