Global Festival: Den nya politiken hotar civilsamhället


Parul Sharma och Martin Uggla, två av biståndsdebattens mäktigaste. Foto: Kajsa Sörman

Parul Sharma och Martin Uggla var under sitt panelsamtal eniga om att regeringens nya handelsfokuserade och bantade biståndspolitik borde få hårdare kritik:
– Alla konflikter är inte dåliga och konflikten för att skydda biståndet måste vi ta, säger Martin Uggla.

Under tre år har Global Bar Magazine utsett biståndsdebattens mäktigaste. Två av vinnarna, Parul Sharma och Martin Uggla, möttes under Global Festival i ett samtal om engagemang och aktivism.

– Om det är någon politiker som lyssnar så undrar jag, tror ni seriöst att något svenskt företag är intresserade av att investera i de fattigaste länderna, det kan jag berätta att det är de inte, konstaterade Parul Sharma som är starkt kritisk till regeringens nya handelsfokuserade biståndspolitik.

Hon fick medhåll från Martin Uggla som gav exempel på engagemang som betyder mycket men som inte handel kan bidra till:

– Om du sitter fängslad för din politiska aktivism så kan ett brev vara det som ger kraft att orka fortsätta, förklarar Marin Uggla.

Regeringen har övergivit det tidigare enprocentsmålet och nedskärningarna har, utöver minskat bistånd till flera av de länder, även inneburit stora nedskärningar för civilsamhället i Sverige.

– Det som sker idag framför våra ögon är shrinking space för civilsamhället i Sverige och det är allvarligt, säger Parul Sharma. Hon tycker att branschen måste komma samman och protestera mot utvecklingen.

– Alla konflikter är inte dåliga och det här är en konflikt som vi måste ta, säger Martin Uggla.

Här kan du se och lyssna på hela samtalet.

Kajsa Sörman

Bakgrund: Biståndsdebattens mäktigaste utses med hjälp av läsarnas röster, vad personen åstadkommit under året, samt med juryns bedömning. Vart och ett av dessa tre områden värderas till en tredjedel av den totala poängen. Skulle det bli jämnt har juryn utslagsröst. 2023 års pristagare Nuri Kino skulle ha deltagit i samtalet men tvingas tyvärr ställa in. Läs mer här.

Global Festival fortsätter, hitta hela programmet här:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.