I ett meddelande som gått ut till Vetenskapsrådets panel skriver tjänstemän på kansliet att allt nytt stöd till utvecklingsforskning stoppas sedan regeringen fattat ett beslut i frågan. Kritiken har sedan dess varit massiv från universitetsvärlden. UD svarar nu på de frågor vi ställt kring beslutet.
Global Bar Magazine har i samband med att vi skrivit om det neddragna stödet till forskningen ställt följande frågor till UD:
- Varför fattade regeringen beslutet att dra tillbaka finansieringen till utvecklingsforskning via Vetenskapsrådet?
- Vilka konsekvensanalyser gjordes före beslutet?
- Beslutet togs flera månader efter att forskargrupper lagt hundratals timmar på att förbereda ansökningar som lämnades in i april. Varför togs det först i juni?
- En stor del av forskningen som nu inte kommer att kunna genomföras berör hälsofrågor och samverkan hälsa-näringsliv. Hur rimmar detta med regeringens vilja att fokusera mer på handel/näringslivssamverkan och hälsofrågor?
UD svarar nu genom Karl Opdal, pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell:
– Regeringen fattade beslutet eftersom det var nödvändigt. Fördelningen av biståndsmedel förenas ständigt med svåra avvägningar och vi är i grunden positiva till forskning. Men det är samtidigt vår övertygelse att bistånd gör större nytta i mottagarländer än i Sverige. Vi har förståelse för att forskare känner besvikelse över beslutet då tid och möda lagts ned på ansökningar. Samtidigt konstaterar vi att 98 procent av Vetenskapsrådets övriga anslag är intakt i vilket forskare fortfarande är välkomna att söka medel. Det är inte bara biståndspengar som finansierar forskning. Mycket god framförhållning är givetvis eftersträvansvärt, men vi står inför en exceptionell situation i Europa och med krig i Ukraina vilket ger förutsättningar som ställer helt andra krav på politiken.
Redaktionen
Läs också
Uppläsning av artikel
|