UD svarar om forskning


Utrikesdepartementet. Foto: UD

I ett meddelande som gått ut till Vetenskapsrådets panel skriver tjänstemän på kansliet att allt nytt stöd till utvecklingsforskning stoppas sedan regeringen fattat ett beslut i frågan. Kritiken har sedan dess varit massiv från universitetsvärlden. UD svarar nu på de frågor vi ställt kring beslutet.

Global Bar Magazine har i samband med att vi skrivit om det neddragna stödet till forskningen ställt följande frågor till UD:

  • Varför fattade regeringen beslutet att dra tillbaka finansieringen till utvecklingsforskning via Vetenskapsrådet?
  • Vilka konsekvensanalyser gjordes före beslutet?
  • Beslutet togs flera månader efter att forskargrupper lagt hundratals timmar på att förbereda ansökningar som lämnades in i april. Varför togs det först i juni?
  • En stor del av forskningen som nu inte kommer att kunna genomföras berör hälsofrågor och samverkan hälsa-näringsliv. Hur rimmar detta med regeringens vilja att fokusera mer på handel/näringslivssamverkan och hälsofrågor?

UD svarar nu genom Karl Opdal, pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell:

– Regeringen fattade beslutet eftersom det var nödvändigt. Fördelningen av biståndsmedel förenas ständigt med svåra avvägningar och vi är i grunden positiva till forskning. Men det är samtidigt vår övertygelse att bistånd gör större nytta i mottagarländer än i Sverige. Vi har förståelse för att forskare känner besvikelse över beslutet då tid och möda lagts ned på ansökningar. Samtidigt konstaterar vi att 98 procent av Vetenskapsrådets övriga anslag är intakt i vilket forskare fortfarande är välkomna att söka medel. Det är inte bara biståndspengar som finansierar forskning. Mycket god framförhållning är givetvis eftersträvansvärt, men vi står inför en exceptionell situation i Europa och med krig i Ukraina vilket ger förutsättningar som ställer helt andra krav på politiken.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.