Gröna klimatfonden gör nya investeringar


Människor söker vatten i Tanzania. Foto. Shutterstock

Gröna klimatfonden – där Sverige är en stor givare – har fördelat 755 miljoner dollar till nya projekt för klimatanpassning. Besluten togs i samband med fondens styrelsemöte.

FN:s gröna klimatfond, eller Green Climate Fund, är världens för närvarande största multilaterala fond för att hjälpa utvecklingsländer att finansiera begränsning av deras klimatavtryck och anpassning till följder av den globala uppvärmningen i länderna.  Fonden har ett totalt investerat kapital på 12,8 miljarder dollar, fördelade på 228 projekt

För att möta den akuta klimatkrisen fördelar Gröna Klimatfonden nu ytterligare 755 miljoner dollar till tolv projekt för klimatanpassning, i bland annat Bangladesh, Pakistan och Haiti, tre länder som drabbats hårt av klimatförändringarna de senaste åren. Flera insatser görs också till stöd för länder i södra Afrika.

– Det är viktigt att skapa motståndskraft mot klimatförändringar. Det är med glädje regeringen stödjer projekt som att bygga ut solenergi på landsbygden i Afrika och att bidra till uppbyggnad av en ny grön klimatbank, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i ett pressmeddelande från regeringen med anledning av beslutet.

Sverige bidrar med ca 630 miljoner kronor. Det framgår dock inte av regeringens pressmeddelande om det handlar om nya medel eller om det är bidrag som Sverige redan gett. Leif Holmberg från Utrikesdepartementet är en av fondens styrelseledamöter.

Vid mötet beslutades också en om en långsiktig strategisk plan (2024-27) för fondens investeringar. Fonden ska de närmaste åren bland annat fortsätta att stödja omställning av energisystem, infrastruktur och transporter för att minska utsläpp och för att bygga gröna finansieringsinstitutioner. Hälften av fondens medel går till att skydda och anpassa samhällen mot klimatförändringarna med särskild inriktning på de mest utsatta och sårbara länderna.

Läs mer om planen här.

I oktober genomför Gröna Fonden en konferens som inleder arbetet med att få in pengar för nästa projektperiod med start 2024. 

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.