Branschen försiktigt positiv till ny Sida-chef


Foto: Unsplash

Försiktigt positiva. Så kan man sammanfatta de första reaktionerna från biståndsbranschen på valet av ny Sida-chef. Jakob Granit är okänd för de flesta men flera lyfter fram det faktum att han är kunnig på miljöområdet.

Texten uppdateras

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna:
– Kvinna till Kvinna gratulerar Jakob Granit och Gunilla Carlsson till att få jobba med ett av de mest spännande och roliga verksamhetsområdena i Sverige, men att leda Sida är också ett tungt ansvar, speciellt i en tid när kriserna i världen avlöser varandra och de allra fattigaste blir ännu fattigare. Dubbelt så många människor är på flykt jämfört med för tio år sedan och jämställdheten i världen går bakåt. Därför är det viktigare än någonsin att Sverige och Sida vill och vågar spela en tung roll i att få världens länder att samarbeta för att möta svåra utmaningar. För vår egen del ser vi fram emot givande samtal och en dialog om hur Sverige behåller ledartröjan för att främja kvinnors rättigheter och ökad jämställdhet globalt.

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect:
– Jakob Granit har lång erfarenhet av vatten och miljö, som ju tveklöst tillhör vår tids ödesfrågor. Sverige har också spelat en mycket aktiv roll globalt i vattenfrågorna och jag utgår därför ifrån att Jakob Granit själv har upplevt vad det innebär att ha svensk ”goodwill” och hur den kan användas för att driva utveckling. Han lär ju också vara en god förhandlare, vilket är en god egenskap för att jobba med global utveckling.

– Ukraina är en viktig prioritering, men vi kan inte skuffa undan klimatet och hungern. Närmare var tionde människa på vår jord lever utan trygg matförsörjning. Utvecklingsländerna måste få förutsättningar att mätta sina egna befolkningar trots alla de utmaningar som klimatförändringarna redan skapar. Det går inte att lösa med matpaket – de egna livsmedelssystemen måste stärkas. Det är en jätteutmaning för biståndet. Gör vi inget åt detta kommer garanterat nya konflikter, flyktingkriser och ekonomiska kriser att följa.

– Jag ser fram emot att Jakob Granit bidrar till att skapa riktiga mötesplatser, i Sverige och i Sidas verksamhetsländer, där näringsliv, myndigheter och civilsamhälle möts kring konkreta arbetsuppgifter. Vi besitter olika men lika viktiga kompetenser; jobbar vi tillsammans kan vi också göra större skillnad.

Mattias Brunander, generalsekreterare Diakonia 
– Vi känner inte till Jakob Granit sedan tidigare, men vi tror att det är ett bra val. Han har erfarenhet av myndighetsförvaltning i frågor som rör globala frågor inom ramen för Agenda 2030. Vi tycker också att det är bra att han har forskningsbakgrund, eftersom vi tycker det är viktigt att alltid utgå från forskning och beprövad erfarenhet.

Martin Nihlgård, generalsekreterare IM
– Jakob Granit kommer med sin bakgrund säkert kunna tillföra viktiga perspektiv vad gäller klimatfrågan som behöver genomsyra allt arbete, även globalt utvecklingssamarbete. Gunilla Carlsson kommer med sin bakgrund som biståndsminister och hög chef inom UNAIDS snabbt kunna komma igång i rollen som ordförande på Sida. På IM hoppas vi att rättvisefrågorna blir centrala och att utrymmet för civilsamhället prioriteras. Mest avgörande för detta blir dock inte personer, utan regeringens reformagenda.

Mariann Eriksson, generalsekreterare Plan Sverige
– Vi välkomnar Jacob Granit som har en gedigen kompetens. Nu hoppas vi att han värnar biståndets integritet och arbetar för att svenskt bistånd även fortsatt ska vara bland de bästa i världen. Det blir också spännande att se vad Gunilla tar med sig tillbaka till Sida efter alla år internationellt. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete kring barns rättigheter och flickors lika villkor runt om i världen.

Josephine Sundqvist, Generalsekreterare Läkarmissionen (LM International)
– Det är glädjande att i tillsättning av ny GD har man prioriterat den gröna transformationen, matsäkerhet, vatten, och resiliens. Detta är alla områden som behövs stärkas inom svenskt utvecklingssamarbete. I tider då forskningssamarbetet ifrågasätts är det av särskild vikt att Sidas GD ser betydelsen av evidens och forskningsbaserade innovationslösningar. Att Jakob har lång erfarenhet av flerpartslösningar på komplexa problem och förstår näringslivets roll för hållbarhet kan komma att bli avgörande i implementeringen av regeringens nya utvecklingspolitik.

– I det pågående reformarbetet är det centralt att alla sektorer får bättre förutsättningar att samverka. Inte minst vad gäller att stärka synergierna mellan civila samhället, akademin och näringslivet. En annan viktig geografisk prioritering är Afrika söder om Sahara där både klimatkrisen och den pågående väpnade konflikten behöver lyftas fram. Med OCED-DAC:s senaste rekommendationer om att Sverige behöver kavla upp armarna och omsätta Trippel Nexus-reformen i handling, hoppas vi att nya GDn sätter detta som högsta prioritet.

Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan

– Vi välkomnar att Jakob Granit som ny gd har en stark erfarenhet både som förvaltningschef och från internationellt utvecklingsarbete med fokus på globala miljöfrågor. Det är också roligt att välkomna Gunilla Carlsson tillbaka till en viktig post inom det svenska biståndet, med hennes gedigna erfarenhet från arbete med frågorna på högsta politiska nivå. En av de främsta uppdragen för den nya ledningen är att värna kompetensen och integriteten hos myndigheten både på huvudkontoret i Rissne och på utlandsmyndigheterna.

– Vi känner Sida som en myndighet med stor integritet och kompetens, och det är just den kompetensen och samlade erfarenheten som är en av de centrala delarna bakom att Sveriges bistånd rankas så högt. Som civilsamhällesaktörer uppskattar vi den nära dialogen med Sida om våra gemensamma utmaningar i en värld där demokratin och jämställdheten är på tillbakagång, där hungern ökar, samtidigt som de humanitära behoven nått rekordnivåer.

– Vi ser fram emot att träffa Sidas nya ledning och prata om framtiden för svenskt bistånd och hur vi i civilsamhället kan bidra med våra och våra partners erfarenheter. Som ordförande i den globala ACT-alliansen vill jag särskilt nämna vårt unika tillträde till religiösa aktörer i breda ekumeniska allianser. I vårt utvecklingsarbete ser vi att religiösa aktörer är förändringsaktörer i många sammanhang, har stor legitimitet och potential att bidra till att främja jämställdhet och fred och hantera dagens stora utmaningar.

Redaktionen

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.