Turkmenistans metanutsläpp chockar världen


Turkmenistan är den andra största leverantören av gas till Kina efter Australien. Foto: Shutterstock

Metanutsläppen från de två största oljefälten i Turkmenistan orsakade större global uppvärmning under 2022 än hela Storbritanniens utsläpp av koldioxid. Experter beskriver utsläppen som ”chockerande” och ”bekymmersamma”. Det rapporterar The Guardian.

Texten har uppdaterats 24/5 2023. Rubriken har korrigerats 25/4 8.30

Tukmenistans utsläpp av metangas har chockat omvärlden. Nya satellitbilder från tech-företaget Kayrros visar att Turkmenistans två största oljefällt under 2022 släppte ut mer än 1, 8 miljoner ton metan vilket motsvarar mer än 366 miljoner ton koldioxid. Det västra fältet, beläget vid Kaspiska kusten, släppte ut 2,6 miljoner ton metan under 2022, och det östra fältet släppte ut 1,8 miljoner ton metan. Det är mer än hela Storbritanniens årliga utsläpp av koldioxid och cirka sju gånger så mycket som Sveriges årliga utsläpp.

Kayrros mätningar visar också att det sedan 2019 skett 840 läckor på Turkmenistans gasledningssystem som inneburit utsläpp på flera ton gas i timmen. Det finns inget annat land i världen som har liknande utsläpp enligt Kayrros mätningar.

Forskare, som tidningen The Guardian har pratat med, beskriver utsläppen som ”chockerande” och ”bekymmersamma” och varnar för att metanutsläppen är det största hotet mot att lyckas hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader Celsius. 

Överskottsgas tas inte omhand

Utsläppen från oljefälten beror på att överskottsgasen som bildas vid utvinningen inte tas omhand. Tidigare har metoden ”gas-fackling” använts. Det innebär att överskottsgasen eldas upp. Metoden har kritiserats för att den bidrar till koldioxidutsläpp och det finns nu modernare tekniker som gör att man kan ta tillvara på gasen. De modernare metoderna innebär både minskade utsläpp och en möjlig ekonomisk vinning. 

Trots det har Turkmenistan gått en helt annan väg och använder i allt större utsträckning metoden ”ventilering”. Metoden innebär helt enkelt att metangasen släpps rakt ut i atmosfären utan att förbrännas. Med ”ventilering” har utsläppen varit svåra att upptäcka då de inte syns på samma sätt som ”gas-fackling” och de varit omöjliga att mäta- fram tills de senaste framstegenen inom satellittekniken som Kayrros har använt sig av.

Förhoppningar på Cop28

Både gasfackling och ventilering är förbjudet inom EU och forskarna hoppas på att FN:s klimatmöte Cop28, som hålls i Förenade Arabemiraten i december, kan leda till förändring. Världens ögon riktas då mot värdlandet som har mycket att leva upp till. Kritiker har varnat för att den stora olje- och gasproducent inte kommer kunna uppnå positiva resultat från mötet.

Både värdlandet Förenade Arabemiraten och Turkmenistan är kraftigt beroende av inkomster från fossilt bränsle och ländernas goda relation skulle därför – trots allt – kunna skapa förutsättningar för internationell reglering för att begränsa utsläppen av metangas, säger en källa till The Guardian.

Redaktionen

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.