Det krävs en dos av galenskap för att åstadkomma stora saker


Den 24 december 2022 fängslades Ihsane El Kadi, chefredaktör för Radio M och Maghreb Émergent i Algeriet. I dag, på den internationella pressfrihetsdagen, publicerar vi ett brev som hans dotter Tin Hinane El Kadi nyligen skrivit till honom. 

Ihsane El Kadi! Vilket lyckligt, kosmiskt sammanträffande att du och jag föddes samma dag, den 27 april. Ett underbart tecken på ödet. Inte? I år har jag inte många presentalternativ till dig, men jag har den här bilden och den här korta texten som jag ska skriva. 

Bilden är en selfie av oss båda som togs den 23 december 2022, några timmar före din arrestering. Det var en fridfull fredag. Vårtemperatur och blå himmel; detta levande blå som jag ännu inte har mött någon annanstans än hemma i Algeriet. Vi hade gått på vår fredagsjoggingrunda vid kapplöpningsbanan, inte långt från hamnen i Zemmouri Bahri. Du sprang 14 kilometer, jag sprang ungefär åtta. Mamma anslöt sig till oss genom att gå runt banan.  Under vår eftermiddagspromenad på stranden pratade jag med dig om en föreläsning som jag skulle hålla på London School of Economics (LSE) i vår. Något om industripolitik inom den digitala sektorn och den kinesiska erfarenheten. Du slutade plötsligt att gå, som om du just hade upptäckt något, och sa till mig: ”Tino, efter din avhandling måste du hitta ett sätt att ge en sådan kurs här, i Algeriet. Det skulle vara användbart.” Jag log och sedan sa du ”arwahi benti ndirou selfie” (kom min dotter, låt oss ta en selfie).

Vi hade ingen aning om vad som skulle hända. Några timmar senare var de här. Sex civilklädda poliser, två stora bilar parkerade utanför huset – med avsikt att tysta dig. Senare kommer du att föras till ditt kontor i handbojor och kallas för förrädare, en fiende till nationen. Det är allt som finns att göra. 

Personligen påverkade dessa attacker mig inte. Vår familjehistoria – din familjehistoria – gör att vi inte är sårbara för sådana angrepp.  Det är trots allt du som satte mig på ett plan till Peking när jag var 20 år gammal och bad mig lära mig mandarin och försöka förstå den kinesiska utvecklingsmodellen för att eventuellt vara till nytta för Algeriets egen utveckling. 

Du och teamet av journalister har under en tid definierat vad som är möjligt i Algeriet när det gäller yttrandefrihet. Radio M:s och Maghreb Emergents långvariga existens är ett mirakel som möjliggjorts av styrkan i dina övertygelser. Din uthållighet.

Från din cell fortsätter du att imponera på oss med ditt sällsynta mod och din häpnadsväckande förmåga att hitta energi för att fortsätta kampen. Vissa säger att du är orädd på gränsen till dumdristig.  Och det är du verkligen. Men krävs det inte en dos av dumdristighet eller till och med galenskap, för att åstadkomma stora saker? Och för din del var det heller aldrig ett alternativ att ge upp algeriernas rätt till en fri press – deras rätt till ett fullvärdigt liv.

Selfien några timmar före fängslandet. Foto: Privat

Då, den 27 april ville jag tacka dig allt eftersom dagen gick. Att växa upp i skuggan av din intelligens, ditt kritiska tänkande, ditt orubbliga mod och dina övertygelser har varit ett verkligt privilegium. Tack för att du delade med dig av din enorma kärlek till vårt vackra land och din outtröttliga kamp för demokratin. Tack för att du har drivit mig till att vara nyfiken, att bli upprörd över världens tillstånd och att kämpa för de rätta sakerna. Dina lektioner har sparat mig värdefull tid. Tack för att du från tidig ålder förklarade för mig att individuell framgång var bra, men att kollektiv framgång var bättre. Det är utan tvekan den bästa skola jag någonsin kunde ha gått i.

Så i dag, pappa – trots allt– tror jag att du har uppnått mer än tillräckligt för att kunna stå rak, le, se dig själv i ögonen och vara stolt, för ja – pappa –  mina ögon glittrar av stolthet när jag ser på mig själv. Och det är till stor del tack vare dig. 

Ett långt liv för dig,
Ett långt liv för oss!
Jag älskar dig väldigt mycket.

Tino

Översättning och bearbetning: David Isaksson

Fotnot: Ihsane har dömts till tre års fängelse. Domen har överklagats.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.