Civil Rights Defenders pris till juristorganisation i Venezuela


Foro Penals ordförande Alfredo Romero tillsammans med advokaten Raquel Sánchez. Bild: Civil Rights Defenders/Press

Juristorganisationen Foro Penal i Venezuela tilldelas Civil Rights Defenders pris 2023 för sitt arbete med att få godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker frisläppta från landets fängelser. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Juristorganisationen Foro Penal i Venezuela får Civil Rights Defenders-priset för deras arbete mot politiskt förtryck i landet. Motiveringen lyder:

“Foro Penal är en central del av det venezuelanska civilsamhället, som fortsätter att vara det största hoppet för ett demokratiskt Venezuela. För att de med stort mod riskerar sin egen säkerhet för att försvara andras frihet och allas tillgång till rättvisa tilldelas Foro Penal utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award 2023.”

Enligt pressmeddelandet är Foro Penal en organisation som funnits sedan 2002 och som har blivit den första försvarslinjen i kampen för mänskliga rättigheter i Venezuela. Organisationen består av över 400 advokater och 6000 volontärer som arbetar för att hjälpa människor som fängslats på godtyckliga eller politiska grunder i Venezuela. Juristorganisationen har dessutom hjälpt över 12 000 offer för politiskt förtryck. Advokaterna på Foro Penal arbetar helt gratis.

Situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Venezuela har gått kraftigt bakåt sedan Hugo Chavez blev president för ungefär 20 år sedan och under Nicolás Maduros ledning har den förvärrats ytterligare. Det har skett godtyckliga gripanden, systematisk tortyr och angrepp mot oppositionella samtidigt som press-, yttrande-, mötes- och föreningsfriheterna är starkt begränsade. För närvarande finns det fler än 250 politiska fångar i landet, enligt pressmeddelandet.

Alfredo Romero, ordförande för Foro Penal, berättar i pressmeddelandet att han är stolt och glad över att organisationen tilldelats utmärkelsen:

– För mig, våra advokater och alla våra volontärer betyder erkännandet mycket och innebär också internationell uppmärksamhet. Och för oss innebär det skydd. Med uppmärksamhet från resten av världen är det svårare för andra att angripa oss utan att någon reagerar, säger han.

Faith Anyango

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.