Ajöss Sverige – nu har vi konsumerat färdigt för i år!


Sverige på 20e plats räknat nerifrån.

När den 3 april 2023 går till ända och du kommer hem från jobbet eller skolan så har Sverige använt upp sin del av jordens förnybara resurser – för hela året! Nu är det slutkonsumerat – med andra ord!

I år infaller den globala Earth Overshoot Day för världen den 27 juli. Det är dagen då vi har använt alla jordens resurser under hela året. Därefter är all ytterligare konsumtion överkonsumtion i en värld där alla skulle ha konsumerat som oss.  

Sveriges Overshoot Day 2023 infaller dock redan 3 april. Det innebär att Sverige redan när detta publiceras använt upp sin del av jordens förnybara resurser – för hela året!

Sverige gör av med så mycket naturresurser att om alla levde som vi gör i Sverige skulle vi behöva 4,2 jordklot.  Av länderna som har beräknade datum då de tagit slut på sina resurser är Sverige på 20:e plats i världen. ”Först” – eller om man så vill sämst – ligger Quatar vars klot tar slut redan 10 februari följt av Luxemburg fyra dagar senare. Danmark, Finland och Sydkorea konsumerar också mer än vad vi svenskar gör, om det nu kan vara till tröst för någon.

Konceptet med Earth Overshoot Day skapades av Andrew Simms från den brittiska tankesmedjan New Economics Foundation, som sedan 2006 samarbetat med Global Footprint Network. Bakom  Earth Overshoot Day står idag bland annat Världsnaturfonden WWF, Global Footprint Network och Romklubben.

Det är dock inte alla länder som når en egen Overshoot Day enligt den ekvation som används och som du kan läsa mer om här. Faktum är att ett 50-tal länder länder i världen aldrig når gränsen för överkonsumtion. Till dessa hör Indien, Uruguay och Kenya.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.