Viktig journalistik engagerar


De senaste dagarna har våra granskningar lett till rekordmånga läsare. Nu öppnar vi en av de artiklar som engagerat mest – om hur 200 barn redan i år utvisats från Sverige – för alla, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Det har varit minst sagt intensiva dagar här på Global Bar Magazine. Toppmötena inom EU och FN avlöser varandra, Turkiet och NATO fortsätter att engagera.

Och överallt vilar skuggan av det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Själv befinner jag mig just nu i Georgien där vi spelat in nya avsnitt av vår podcast Echolocation, ett samarbete med briljanta, unga journalister i Moldavien och Georgien och som sker mot bakgrund av de omfattande protesterna i Georgien för en dryg vecka sedan. Vi återkommer till detta lite längre fram i ett avsnitt av Global Podd.

Samtidigt släpper vi den tredje utgåvan av vårt engelskspråkiga nyhetsbrev Development Sweden. Detta blir den sista utgåvan som är helt gratis. Bra journalistik kostar och från och med nummer fyra så kommer vi att ta betalt. Vi lovar att fortsätta leverera analyser och artiklar för engelsktalande som behöver följa vad som händer med Sveriges bistånd och utrikespolitik.

Mycket handlar idag om pengar och finansiering. 

I dagarna har vi granskat det svenska biståndet till vatten och sanitet som – visar det sig – skurits ned med 45 procent, samtidigt som behoven i världen bara ökar. Idag släpper vi också en kartläggning över hur mycket FN-personal och organisationernas utsända medarbetare tjänar. Och för tredje året i rad följer vi upp insamlingarna under ramadan: varför bryr sig svenska organisationer inte mer om denna högtid som potentiellt borde kunna ge rejält med klirr i kassan?

Men det kanske viktigaste av allt som vi gjort de senaste dagarna handlar om barn. Barn som tvingas lämna Sverige för länder de aldrig någonsin satt sin fot i.

Faith Anyangos genomgång av vad som hänt några av de 200 som redan så här långt i år utvisats från Sverige väcker starka reaktioner – och rekordmånga vill läsa. Därför har vi beslutat att låsa upp Faiths artikel också för alla som ännu inte valt att prenumerera.

Känner du till fler barn som utvisats? Tipsa faith@globalbar.se så kan hon fortsätta grävandet.

Global Bar Magazine är en liten tidning. Men vi växer och det är fantastiskt med det förtroenden ni som läsare och poddlyssnare visat oss.

Så fortsätt att följa oss, dela och tipsa. Och viktigast av allt – bli prenumerant du också så bidrar du till fler granskningar, analyser och reportage.

David Isaksson
Chefredaktör

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.