Jemen: Iran lovar sluta beväpna houthierebellerna


Beslagtagna iranska vapen som var på väg till Jemen. Foto: Wikimedia Commons

Som en del av det av Kina framförhandlade avtalet med Saudiarabien har Iran lovat sluta beväpna houthierna i Jemen. Nu hoppas många att avtalet kan leda till fred i vad som av FN har kallats världens värsta humanitära katastrof.

Houthirebellerna har visat ovilja att förlänga det vapenstillestånd i Jemen som svensken Hans Grundberg mäklade fram för FN:s räkning våren 2022. Kriget i Jemen är ett krig via ombud. Saudiarabien leder en internationell militärkoalition som stödjer regeringen och Iran stödjer rebellerna. 

Nu har dock rebellgruppens möjligheter att fortsätta kriget försvagats i och med beskedet från Iran att landet inte kommer att förse rebellerna med fler vapen. Detta är i sin tur en konsekvens av att diplomatiska relationer har återupprättas mellan Iran och Saudiarabien. 

Kina vill ta åt sig äran av det nya avtalet mellan Iran och Saudiarabien som innebär att ambassader ska öppnas på nytt i respektive land och att normala diplomatiska förbindelser ska återupptas. Nu ökar pressen på houthierna att återuppta fredsförhandlingar, eftersom det militära stöd som de får minskar.

Vapenembargo finns

Det finns redan ett vapenembargo från FN, men Iran har nonchalerat det fram tills nu. Embargot från 2016 syftar till att förhindra att vapen når houthierna och minska gruppens förmåga att anfalla Saudiarabien och ta mer mark i Jemen. Den femtonde januari 2023 beslagtog den franska marinen tusentals automatkarbiner, maskingevär och pansarvärnsmissiler i Omanbukten, utrustning som var på väg till Jemen på uppdrag av Iran. I början av mars 2023 beslagtog den amerikanska flottan över 2 100 automatkarbiner från ett fartyg i Omanbukten som USA tror kom från Iran och var på väg till houthirebellerna. Och en FN-rapport bekräftade 2022 att vapenleveranserna sker.

EU välkomnar avtalet mellan Saudiarabien och Iran och säger att det kan leda till fred och stabilitet i regionen. Även FN ser utvecklingen som positiv, Hans Grundberg likaså. En saudisk tjänsteman säger till Al-Arabiya TV att landets territorium ”inte kommer att användas för någon militär operation mot Iran i framtiden”.

Saudiarabien och houthierna har samtalat sedan oktober 2022, men de hemliga vapenförsändelserna från Iran har gjort det svårare att få till en fredsuppgörelse. Irans FN-delegation uppger dock inte när vapenförsändelserna ska upphöra. Och verkligheten är mångfacetterad. Ett slut på konflikten i Jemen kan också göra det möjligt för Iran att skicka fler vapen till Rysslands krig mot Ukraina.

Tomas Nordberg

Bakgrund

Det var i april 2015 som FN:s säkerhetsråd genom resolution 2216 fattade ett beslut om att införa ett riktat vapenembargo mot vissa individer. FN:s riktade vapenembargo är riktat mot personer som har begått handlingar som hotar freden, säkerheten eller stabiliteten i Jemen. Det innebär att alla medlemsstater i FN ska vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra vapenleveranser till dessa personer och de som agerar på deras vägnar i Jemen. 

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.