IT-tjejerna som förändrar Sydafrika


Impact Drivers kämpar för att stärka tonårsflickor i Sydafrika. Bild: Impact Drivers Instagram

Genom utbildning och mentorskap vill Sibulele Sibaca inspirera unga tjejer att engagera sig och ta plats i IT-världen.
– Vi lever i en patriarkalt samhälle. Det är uppenbart att IT-sektorn fortfarande är en mycket mansdominerad bransch, säger Sibulele Sibaca som 2016 grundade organisationen Impact Drivers.

Sibulele Sibaca är 39 år och bor i Johannesburg. Sedan 2016 driver hon organisationen Impact Drivers som kämpar för att stärka unga kvinnor i Sydafrika, bland annat genom att koppla samman teknologi och hälsa. Sibulele Sibaca berättar att det som inspirerat henne till att starta organisationen var förlusten av både sina föräldrar i aids när hon var 16 år. 

– Det var inte bara risken för att själv få hiv som var ett problem. Att hantera själva oroskänslan för att få sjukdomen var en utmaning i sig, säger Sibulele Sibaca.

Det var många saker som hon som ung kvinna kände sig maktlös kring: tillgång till hälsovård, utbildning av god kvalitet och möjligheten att skapa ett gott liv med tillgång till ekonomisk självständighet.

– De människor som jag behövde för att ta hand om mig kunde inte göra det eftersom de hade gått bort, förklarar hon.

Omständigheterna tvingade henne att pröva sig fram och våga testa så många saker som möjligt. Hon använde sig av list och kreativitet för att navigera i sin vardag.

– Jag gjorde många misstag under min uppväxt på grund av detta. Men det drev mig till att starta min egen organisation där jag hjälper unga kvinnor, berättar hon och fortsätter:

– Jag insåg då att det fanns ett stort behov av att stödja tonårsflickor som går igenom svåra situationer.

Digitalisisering för alla

Årets tema för den internationella kvinnodagen är digital innovation och teknologi för jämställdhet. Det ligger i linje med Impact Drivers mål att främja digitalisering för alla. De anser att varje person bör ha tillgång till internet och möjlighet att lösa problem med hjälp av information som är tillgänglig ”online”. 

– Det spelar ingen roll vem du är eller var du är – alla borde ha tillgång till en telefon med internet, säger Sibulele Sibaca.

När Sibulele Sibaca startade organisationen ville hon stödja unga tjejer på ett övergripande sätt och inte bara fokusera på en sak. Hon ville ge dem makt att påverka sina egna liv och hitta egna lösningar på sina problem. Hon insåg att IT, teknik och kodning kan användas som verktyg för att skapa lösningar på problem kring sexuell hälsa, kvinnors rättigheter och hiv-bekämpning. Här såg hon en möjlighet och ett gap att fylla.

– Vi lever i en mycket patriarkalt samhälle. Det är uppenbart att IT-sektorn fortfarande är en mycket mansdominerad bransch, konstaterar Sibulele Sibaca. 

Hon berättar att generellt sett får unga tjejer och kvinnor som arbetar inom IT-sektorn inte alls lika mycket betalt som männen för samma arbete.

– Detta är en utmaning och det är därför vi inte bara fokuserar på en sak i organisationen, fortsätter Sibulele Sibaca.

Ett av organisationens projekt heter ”Girls are LIT – Girls Are Loving Information Technology”. Genom IT-utbildning och mentorskap inspirerar organisationen unga tjejer att engagera sig och ta plats. Projekten i organisationen finansieras av Globala fonden och Her Voice Fund.

Brist på sjukvård ett problem

Tjejerna har identifierat olika problem i sin vardag som de kan lösa med teknik. Ett återkommande bekymmer är tillgång till sjukvård. Även om vårdcentraler finns upplever många ett motstånd att gå dit. De är oroliga för hur de ska bli bemötta. Ofta krävs det att du har en vuxen med dig vilket kan skapa kulturella eller sociala hinder. 

Några av tjejerna som organisationen jobbar med är HBTQI-personer, andra är sexarbetare och vissa av tjejerna har missbruksproblem. Alla dessa tjejer är extra utsatta och har svårt att söka vård på grund av stigmatisering.

– Dessa individer är nyckelpersoner för oss. Om vi inte har ett riktat tillvägagångssätt för att förebygga hiv i de här grupperna kan vi inte vinna kampen mot sjukdomen, menar Sibulele Sibaca.

Genom projektet “Girls are LIT” har flera innovativa projekt utvecklats: PrEP är hiv-mediciner som en hiv-negativ person kan ta för att undvika att få sjukdomen. På grund av stigma kring att be om medicinen på vårdcentraler har tjejerna utvecklat en WhatsApp chattrobot som ger råd om privata kliniker och som kan ge påminnelser om när det är dags att ta injektionen.

En annan idé som tjejerna har kommit fram med är en “Uber-ambulans” för att hjälpa till att transportera sjuka eller skadade personer till sjukhus på ett snabbt och effektivt sätt, särskilt i områden där offentliga ambulanser är överbelastade. Tanken är att genomföra detta med en Uber-chaufför som har en grundläggande utbildning i första hjälpen.

De unga tjejerna har också kommit med idén om en rapporterings-funktion för sexuella övergrepp via en WhatsApp-bot. Genom att prata med roboten kan offret lämna ett vittnesmål om övergreppet utan att behöva besöka en polisstation direkt efter händelsen. Roboten ger också råd om hur man kan bevara bevis tills man har möjlighet att få en medicinsk undersökning.

Nästa steg är att tjejerna ska få presentera sina ideér för organisationer och företag för att kunna ta dem vidare, och kanske blir de verklighet. Annars så har de ändå lärt sig något på vägen. 

– Vi vill att de ska göra misstag och förstå att de har gjort ett misstag och veta hur de ska komma tillbaka efter det misstaget. Det är vårt mål, berättar Sibulele Sibaca.

Faith Anyango

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.