Sverige ger 120 miljoner kronor i stöd till flickor och kvinnor i Ukraina och Moldavien. Pengarna kanaliseras genom FN:s befolkningsfond UNFPA och UN Women. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina beslutar nu regeringen att Sverige ska bistå med 120 miljoner kronor i stöd till flickor och kvinnor i Ukraina och Moldavien. Stödet ska stärka hälso- och sjukvården och återuppbygga infrastruktur som skadats av Rysslands attacker i Ukraina. I Moldavien ska stödet gå till att hjälpa de flyktingar som sökt sig dit.
Totalt går 97,5 miljoner kronor av stödet till FN:s befolkningsfond UNFPA för verksamhet i Ukraina och Moldavien och 22,5 miljoner kronor går via UN Women till Ukraina.
Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister, säger att stödet är helt i linje med regeringens prioriteringar för biståndet som syftar till att möta kvinnors och flickors humanitära behov och främja deras möjligheter och rättigheter.
– Pengarna kan gå till livräddande insatser genom bland annat fler mobila hälsokliniker, utrustning för att förhindra mödra- och spädbarnsdödlighet och även skydd och stöd till de som fallit offer för det konfliktrelaterade sexuella våldet, säger Johan Forsell i pressmeddelandet.
Efter Rysslands invasion av Ukraina har landet blivit den största mottagaren av svenskt bistånd. Sverige har bidragit med 1,7 miljarder i humanitärt stöd sedan februari 2022.
Ukraina kommer fortsätta stå i centrum för det svenska biståndet även 2023. I samband med att regleringsbrevet presenterades den 22 december 2022 fick Sida särskilt i uppdrag att analysera förutsättningarna för att ”stärka Ukrainas samhällsfunktioner och en hållbar demokratisk, ekonomisk och miljömässig utveckling i landet under perioden 2023–2027”.
Det totala svenska stödet till Ukraina det senaste året – militärt, finansiellt och humanitärt – uppgår enligt UD till 14,9 miljarder:
- Militärt stöd – 10,6 miljarder kronor
- Humanitärt stöd – 1,7 miljarder kronor
- Finansiellt stöd – 1,1 miljarder kronor
- Civil krishantering – 500 miljoner kronor
- Återuppbyggnad – 650 miljoner kronor
- Reformstöd – 316 miljoner kronor
- Stöd till cybersäkerhet, kärnsäkerhet, fria medier, ansvarsutkrävande med mera – 35 miljoner kronor
Redaktionen
Läs också