Ytterligare 30 miljoner till jordbävningsoffren


Kollapsade byggnader och hjälparbetare på plats i Diyarbakir, Turkiet. Foto: Wikimedia Commons

Sverige ger ytterligare 30 miljoner till offren för jordbävningen. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Kritiken har varit hård mot att regeringen på måndagen den 6:e februari kallade till en presskonferens enbart för att meddela att Sverige kommer att bidra med sju miljoner kronor i arbetet efter jordbävningen i Turkiet och Syrien. Nu har regeringen beslutat om ytterligare 30 miljoner.

Stödet fördelas med 20 miljoner kronor till Internationella Rödakorsfederationen (IFRC) och 10 miljoner kronor till FN:s fond för katastrofbistånd. MSB får också i uppdrag att erbjuda stöd via Nato. Genom FN:s katastroffond kan stöd allokeras snabbt till de FN-organ som finns på plats i Turkiet och Syrien som är bäst lämpade att svara upp mot de akuta behoven på marken.

–  Sverige vill ge den hjälp som Turkiet efterfrågar. Mindre än ett dygn efter jordbävningen flög den första svenska personalen till Turkiet. Genom beslutet om att kunna ge hjälp via Nato öppnas ännu fler möjligheter upp att hjälpa Turkiet i den här mycket utsatta situationen, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar i ett pressmeddelande från regeringen.

Som vi tidigare rapporterat har civilsamhället i Sverige och global dragit i gång stora insamlingar. Många privata initiativ har också startats. Fram till den 7:e februari hade åtminstone 250 miljoner kronor utlovats i detta stöd.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.