Sida skickar 80 miljoner till Syrien


Islamic Relief ger akut hjälp till drabbade i Syrien. Foto: Islamic relief.

Sida beslutar att skicka 80 miljoner i akutstöd till jordbävningsdrabbade i Syrien. Stödet kommer att gå till bränsle, ambulanser, matpaket, logi skydd och sjukvårdsstöd. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Sida planerar även att besluta om 60 miljoner kronor till två av FN:s landfonder i Syrien. En av landfonderna är riktad till nordvästra Syrien och kommer bidra till ökat humanitärt stöd och säkerställa opartiskt stöd till alla drabbade i områden. Sidas stöd till landprogram har redan möjliggjort för humanitära samarbetspartners att svara upp till akuta behov som uppkommit.

Ny humanitära stöd

Sida har beviljats ytterligare stöd till två av deras humanitära partners, Svenska Röda Korset och Islamic Relief Sweden. Även dessa pengar ska gå till ökat logistik stöd som bränsle och ambulanser, matpaket, logi skydd och sjukvård. Fler ansökningar förväntas komma in.

Svenska Röda Korset har beviljats 9 miljoner kronor, i samarbete med Röda Halvmånen i Syrien. Dessa pengar ska användas för kontantstöd, räddningsarbete, logi och tillgång till hälsoservice och mediciner för minst 20 000 människor.

Islamic Relief Sweden har beviljats 6,2 miljoner kronor från Sida via sin snabbinsatsmekanism, i samarbete med Islamic Relief Türkiye. Cirka 55 000 människor i Aleppo och Idleb kommer att få madrasser, sängkläder och filtar samt matpaket.

Situationen i Turkiet bevakas

Jakob Wernerman, chef för humanitära enheten på Sida berättar att de bevakar situationen i Turkiet men ser att de har en helt annan kapacitet att hantera situationen. Han menar att större delen av stödet sker dit inom ramen för civilskyddssamarbetet.

– Vi är mer oroade över Syrien som redan befinner sig i en humanitär kris. Där förvärras situationen av de lokala myndigheternas begränsade kapacitet och rådande konflikt som försvårar tillträde till drabbade områden, men vi kan även komma att fatta beslut om akutstöd till Turkiet, säger han i pressmeddelandet.

Faith Anyango

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.