Din globala vecka 20–26 februari


Val i Afrikas folkrikaste nation Nigeria, isavssmältningen sätter nya rekord och Indiens pressfrihet är i farozonen. Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss om kommande evenemang, mejla till: info@globalbar.se. 

Val i tio afrikanska länder 2023

Tio afrikanska länder med olika humanitära utmaningar ska hålla presidentval i år: Demkorkatiska Republiken Kongo, Gabon, Liberia, Libyen, Nigeria, Sierra Leone, Sydsudan, Sudan och Zimbabwe. Även Somaliland kommer att ha val och mycket står på spel, det skriver Chidi Anselm Odinkalu i en debattartikel i The New Humanitarian. Om valen genomförs på ett korrekt sätt kan det ha en lugnande effekt på utvecklingen men valfusk, smutsiga valkampanjer och misstro mot systemet kan också bli en katalysator till ökad konflikt. Läs hela artikeln här. Läs också vår tidigare artikel inför valet i Nigeria.

FN-projekt ska kartlägga hälsokliniker

FN-satsningen Project Connect har sedan 2019 kartlagt 2,1 miljoner skolors läge och internetanslutning för att nå målet om att alla skolor i världen ska ha tillgång till internet. Nu har framgångarna i projektet inspirera till att använda samma metod för att koppla upp hälsokliniker. Läs hela artikeln här.

Antarktis havsis når rekordlåg nivå

Isutbredningen runt Antarktis väntas minska ytterligare, det visar nya siffror från amerikanska NSIDC som chockar miljörörelsen. Den intensiva avsmältningen kan bero på ovanligt höga lufttemperaturer väster och öster om Antarktishalvön, som låg cirka 1,5 °C över långtidsmedelvärdet. Dessutom har det varit starka västliga vindar, som spär på havsisens tillbakadragande. Se klimatforskaren Zachary Labes visualisering av utvecklingen.

Indiens stolta tradition av pressfrihet är i fara

Premiärminister Narendra Modis sittande rgering äventyrar Indiens långa tradition av pressfrihet, det skriver författare till en krönika i New York Times. Indien fick 2022 sin lägsta placering någonsin på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, plats 150. Indien har också flera flera olösta dödsfall av journalister vilket placerar dem på elfte plats i det globala straffrihetsindexet från Kommittén för skydd av journalister (Committee to Protect Journalists). Läs hela krönikan här.

Är Sverige fortfarande ”Sverige”?

Den liberala utopin Sverige genomgår en identitetskris, det skriver professor Debora Spar på Harvard Business School. Sverige har länge setts som ett liberalt och stabilt land men det förändrade politiska landskapet och den ekonomiska nedgången påverkar omvärldens bild av Sverige. Är det slutet för den skandinaviska näringslivs- och välfärdsmodellen som utspelar sig framför våra ögon? Läs hela analysen här.

DET HÄNDER I VECKAN

20 februari. Världsdagen för social rättvisa
Årets tema fokuserar på rekommendationerna i Our Common Agenda för att stärka den globala solidariteten och återuppbygga förtroendet för regeringar genom att övervinna hinder och frigöra möjligheter till social rättvisa.

20 februari. Varför är social rättvisa så viktigt?
Arrangör: Fackförbundet ST
Var: Digitalt
När: 11.45-12.45

Under föreläsningen redogörs för forskning om begreppet social rättvisa. Världsfackets definition av ”a new social contract” kommer också att presenteras och följas av samtal om vikten av social rättvisa.

21 februari. Internationella modersmålsdagen
Modersmålsdagen är en del av ett bredare initiativ för att främja bevarandet och skyddet av alla språk som används av världens folk som antogs av FN:s generalförsamling den 16 maj 2007 i FN:s resolution 61/266, som också fastställde 2008 som det internationella språkåret. Idén att fira den internationella modersmålsdagen kom från Bangladesh.

21 februari. Självständighetsdagen i Estland
Nationell helgdag i Estland som markerar årsdagen av den estniska självständighetsförklaringen 1918. Den firas vanligen med konserter, parader och fester.

22 februari. Scouternas dag
Dagen sammanfaller med att scouternas grundare Robert Baden-Powell, (född 1857) och även hans hustru Olave Baden-Powell (född 1889), fyllde år. På scouternas dag ska alla medlemmar bekräfta scoutlöftet på nytt. Alltid redo!

22 februari. Panelsamtal: Den svenska modellen för dialog mellan regering och civilsamhällesorganisationer
Arrangör: Magdalena Thuresson och Concord Sveriges arbetsgrupp för civilsamhällets demokratiska utrymme
Var: Skandiasalen (Sveriges riksdag), Riksgatan 1, Stockholm
När: Inpassering och fika 11:30-11:45 och seminarium 11:45-12:30.

Hur ser den svenska modellen för dialog och samarbete mellan regering och civilsamhällesorganisationer ut? Hur kan det arbetet utvecklas och förbättras, exempelvis utifrån CONCORD Sveriges nya guide ”Ge Plats”? Det är några av frågorna som kommer avhandlas under samtalet.

Deltagare:
• Moderator Marcus Lundstedt, Kommunikationschef Stockholm Resilience Centre
• Magdalena Thuresson, Moderaterna
• Olle Thorell, Socialdemokraterna
• Utrikesdepartementet (TBC, to be confirmed)
• Civilsamhällesorganisationer från Concord Sveriges arbetsgrupp kring ”Civic Space” (TBC)

24 februari. Riksdagsval i Djibouti

24 februari. Demonstration för Ukraina – ett år efter invasionen
Arrangör: Nordic Ukraine Forum, aktionsgruppen ”Ryssland ut ur Ukraina” och Måndagsrörelsen.
Var: Sergels torg, Stockholm
När: 18.00-19.30

Svenska FN-förbundet är medarrangör. På talarlistan står bland annat utrikesminister Tobias Billström och Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.

25 februari. Val i Nigeria
Afrikas folkrikaste land ska välja både president, vice president och representanter till senaten. Läs statsvetaren Jideofor Adibes analys om vilka tio faktorer det är som påverkar valets utgång.

26 februari. Spring för Västsahara!
Arrangör: Emmaus Stockholm
Var: Liljeholmstorget Galleria, Stockholm
När: Kl 11.00

”Vi kommer att springa i solidaritet för västsaharierna i samband med deras nationaldag som är den 27 februari. Mötesplats är utanför Emmaus Stockholms butik i Liljeholmen, där finns även möjlighet att lämna väskor. Vi håller oss till ett tempo som passar gruppen, så alla välkomna att springa, gå eller rulla med oss!”

KULTURTIPS

Konsert

Duett: Georgiy Matviyiv & Peter Danemo
Arrangör: Stallet
Var: Stallet – Världens Musik, Stallgatan 7, Stockholm
När: 23 feb kl 18:00

Konserten är en del av Stallets satsning på dialoger mellan internationella folk & världsmusikartister och svenska jazzröster. Georgiy Matviyiv från Ukraina spelar det ukrainska stränginstrumentet bandura. Tillsammans med svenske slagverkaren Peter Danemo utgör de en kreativ och oförutsägbar duo.

Lästips

Conceição Evaristos debutroman ”Ponciá Vicencio”, översatt till engelska av Paloma Martinez-Cruz, handlar om den strukturella rasismens påverkan på svarta brasilianare. Boken utspelar sig i Sao Paulo, världens femte största stad. En förtryckarregim möjliggör måttlöst förtryck mot de som inte råkar tillhöra de privilegierade sociala grupperna i samhället.

Dokumentär

Dödens skog: I SVT:s korrespondenterna följer reporter Christoffer Wendick två kvinnor som fastnat i ett livsfarligt spel mellan starka krafter på i den polska urskogen vid EU:s gräns mot Belarus. Hundratals människor har dött vid EU:s gränser och i veckan rapporterade vi om att Ungern döms till böter av EU domstolen för att ha orsakat en mans död på gränsen till Serbien.

Lockbete: Kalla fakta granskar UNHCR:s insamlings arbete till stöd för krigets offer i Ukraina. Läs vår artikel om granskningen här.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.